ΕΔΑΔ:Η αποχώρηση της Ρωσίας «έπληξε» το σύστημα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων!

14:13 4/4/2022 - Πηγή: Reporter

Πλήγμα στο σύστημα εφαρμογής των αποφάσεων του Δικαστηριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκάλεσε η αποχώρηση της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, υπογραμμίζει στην τελευταία ετήσια έκθεση της η Επιτροπη Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η έκθεση δείχνει ότι η Επιτροπή εξέτασε την πρόοδο σε αριθμό ρεκόρ 161 υποθέσεων ή ομάδων υποθέσεων το 2021.

Συνολικά 1.122 υποθέσεις περατώθηκαν από την Επιτροπή, μετά τη θέσπιση μέτρων για την εφαρμογή αποφάσεων από τα κράτη - μέλη, σε σύγκριση με 983 περιπτώσεις το 2020.

Ωστόσο, υπήρξε σημαντική αύξηση (περίπου 40%) στον

αριθμό των νέων αποφάσεων που εκδόθηκαν από το Δικαστήριο και διαβιβάστηκαν στην επιτροπή. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούσαν στα τέλη του 2021 αυξήθηκε σε 5.533, συμπεριλαμβανομένων 1.300 «κορυφαίων» υποθέσεων που συχνά υπογραμμίζουν συστημικά ή διαρθρωτικά προβλήματα.

Ο πρόλογος της έκθεσης, που συντάχθηκε από τους τρεις Προέδρους των συνεδριάσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Επιτροπής το 2021, σημειώνει ότι οι προκλήσεις που τίθενται στη διαδικασία εφαρμογής από τέτοιες υποθέσεις είναι πιθανό να ενταθούν, με το Δικαστήριο να στοχεύει να εκδώσει περισσότερες αποφάσεις σε περίπλοκες υποθέσεις.

Οι πρόεδροι υπογραμμίζουν επίσης ότι η αποχώρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει συνέπειες για το σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων. «Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ανανεωμένη σημασία σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς», υπογραμμίζουν.

Η έκθεση, περιλαμβάνει μια επισκόπηση των σημαντικών εξελίξεων το 2021 που συντάχθηκε από τον Γενικό Διευθυντή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κράτους Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτό σημειώνει πολλά θετικά βήματα προς τα εμπρός κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς και τον αριθμό ρεκόρ των ανακοινώσεων που έλαβε η Επιτροπή από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και εθνικούς φορείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ταυτόχρονα, η επισκόπηση τονίζει ότι η διαδικασία υλοποίησης συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια σειρά σοβαρών προκλήσεων.

Αυτές περιλαμβάνουν ιδίως την περιορισμένη ικανότητα των κρατών μελών να εφαρμόζουν γρήγορα τις αποφάσεις του Δικαστηρίου και τον αυξανόμενο αριθμό ιδιαίτερα περίπλοκων υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων διακρατικών υποθέσεων και αποφάσεων που σχετίζονται με καταστάσεις σύγκρουσης. Η εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστηρίου γίνεται «στο εσωτερικό», γράφει ο Γενικός Διευθυντής, τονίζοντας ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη τα κράτη μέλη να ενισχύσουν την ικανότητά τους να ενισχύσουν τη διαδικασία εφαρμογής σε εθνικό επίπεδο και να παρέχουν έγκαιρη ενημέρωση. Ιστορικό Σύμφωνα με το άρθρο 46 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι δεσμευτικές για τα ενδιαφερόμενα κράτη. Η Επιτροπή Υπουργών επιβλέπει την εκτέλεση των αποφάσεων με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται από τις ενδιαφερόμενες εθνικές αρχές, ΜΚΟ και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Νικος Ρούσσης – Στρασβούργο

ΕΔΑΔΡωσία
Keywords
Τυχαία Θέματα