Εμπορικό λιμάνι Καβάλας: Παράταση του διαγωνισμού- Το παρασκήνιο

08:30 4/2/2022 - Πηγή: Reporter

Το εμπορικό λιμάνι Καβάλας «Φίλιππος Β’», τμήμα του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ) είναι στην τελική φάση διαγωνιστικής διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ εδώ και αρκετό καιρό, μέσω υπο-παραχώρησης. Ωστόσο με βάση πληροφορίες, αναμένεται να δοθεί νέα παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας κατάθεσης προσφορών για το τέλος Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερα διεθνή επενδυτικά σχήματα
έχουν προεπιλεγεί για τον σχετικό διαγωνισμό της υπο-παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης της συγκεκριμένης λιμενικής εγκατάστασης και έπρεπε κανονικά να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές έως τις 9 Φεβρουαρίου 2022, που είχε ορισθεί ως η καταληκτική ημερομηνία μετά κι άλλες παρατάσεις του σχετικού χρονοδιαγράμματος. Οι ενδιαφερόμενοι

Οι ενδιαφερόμενοι που πέρασαν στη β’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 67% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ ΑΕ) είναι οι εξής (με αλφαβητική σειρά):

1) Quintana Infrastructure & Development

2) Κοινοπραξία Cameron SA-Goldair Cargo AE-Bollore Africa Logistics

3) Κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group – Euroports – EFA Group και ΓΕΚ Τέρνα.

4) Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Όσον αφορά τον λιμένα «Φίλιππος Β’» του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας και τον διαγωνισμό της υπο-παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του έχουν προεπιλεγεί αντίστοιχα τα εξής επενδυτικά σχήματα:

1) Quintana Infrastructure & Development.

2) Ένωση Εταιρειών Imerys GREECE SA, Goldair Cargo A.E. & Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάδος ABEE.

3) Κοινοπραξία International Port Investments Kavala, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group - Euroports -EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

4) Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Εν τω μεταξύ ερώτημα είναι το γιατί επιλέγεται μια νέα παράταση . Ειδικά όταν στη διοίκηση του λιμένα, που αφορά μια μεγάλη και «διψασμένη» για επενδύσεις και ανάπτυξη περιοχή, τόπο καταγωγής του περιοχή του επικεφαλής του Υπερταμείου κ. Γρ. Δημητριάδη είναι η κα Άννα Θυσιάδου που παρά τα σχόλια σε τοπικό επίπεδο, απολαμβάνει ισχυρής αποδοχής και πολιτικής στήριξης, ειδικά,όπως αναφέρεται, από παράγοντες της περιοχής, όπως ο κ. Μακ. Λαζαρίδης βουλευτής της Ν.Δ.. Οι εκκρεμότητες

Ωστόσο με βάση πληροφορίες υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης λιμενικής εγκατάστασης στη βιομηχανική ζώνη της Καβάλας που θα παραχωρηθεί. Ειδικότερα, ένα ερώτημα που τίθεται από παράγοντες της περιοχής είναι εάν η προς παραχώρηση έκταση του εμπορικού Λιμένα Καβάλας «Φίλιππος Β’» , που ως δημόσια περιουσία, κανονικά, ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (που έχει πλέον περιέλθει στην ΕΤΑΔ), έχει αποτυπωθεί στα αρχεία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου. Το ερώτημα είναι κρίσιμο καθώς είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για την εκχώρηση στην συνέχεια της έκτασης στον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας ΑΕ. Και βέβαια στην ολοκλήρωση μιας διαδικασίας πώλησης.

Πάντως παράγοντες με γνώση τονίζουν, καθώς αφορά την αξιοπιστία χρονοδιαγραμμάτων και διαγωνισμών, ότι θα πρέπει το ΤΑΙΠΕΔ να δει τι γίνεται και να αποδώσει ευθύνες ώστε να μην εκτεθεί προωθώντας μια διαδικασία για ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν ανήκει έστω και τυπικά στη θυγατρική εταιρεία του, τον ΟΛΚ. Τονίζουν, δε, ότι ,εάν υπάρχουν εκκρεμότητες, που οδηγούν ως φαίνεται σε αναβολή, λίγο πριν την ημερομηνία υποβολής των τελικών οικονομικών προσφορών, θα πρέπει να τεκμηριωθούν απαντήσεις έναντι της ΕΕΣΥΠ, του Υπουργείου Ναυτιλίας, του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και των Θεσμών από τους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή, τη διοίκηση του ΟΛΚ με επικεφαλής την κα Α. Θυσιάδου και όσων άλλων εμπλέκονται..

Άλλωστε το ζήτημα είναι κομβικό καθώς αφορά τη χρήση και την εκμετάλλευση ενός ολόκληρου Λιμανιού στη νευραλγική ζώνη του άξονα της Εγνατίας στη Β. Ελλάδα. Γιώργος Αλεξάκης
ΚΑΒΑΛΑΣλιμάνιπαρασκήνιοΤΑΙΠΕΔ
Keywords
Τυχαία Θέματα