Η αυξανόμενη εταιρική παρουσία στις αγορές ενέργειας εκτοξεύει τις ΑΠΕ

Οι εταιρείες αγοράζουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να τροφοδοτούν τις δραστηριότητές τους εδώ και δεκαετίες. Αρχικά, αυτό γινόταν σε πολύ μικρή και εξαιρετικά στοχευμένη κλίμακα, όπως η σύνδεση ηλιακής ενέργειας σε συστήματα απομακρυσμένης παρακολούθησης για αγωγούς.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι εταιρείες άρχισαν να κατασκευάζουν τα δικά τους φωτοβολταικά αυτοπαραγωγής στον τελευταίο όροφο των κτιρίων τους ή να συνάπτουν συμβόλαια με τρίτους για την κάλυψη της ίδιας ζήτησης.

Ξεκινώντας περίπου το 2010, όπως αναφέρει το Bloomberg,

οι εταιρείες άρχισαν να κάνουν κάτι διαφορετικό: υπέγραφαν συμφωνίες αγοράς ενέργειας με άλλες εταιρείες που διέθεταν ΑΠΕ συνδεδεμένες με το δίκτυο χονδρικής. Αυτή η αγορά ξεκίνησε, όπως όλες με περιορισμένα μεγέθη και με μόλις 100 MW εκείνη την εποχή. Έκτοτε έχει αναπτυχθεί πολύ.

Το 2021, οι εταιρικές προμήθειες καθαρής ενέργειας ξεπέρασαν τα 30 GW. Αυτό είναι περίπου το 10% της δυναμικότητας παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές που προστέθηκε πέρυσι και περίπου το ίδιο με τις συνολικές παγκόσμιες εγκαταστάσεις καθαρής ενέργειας το 2008.

Η Αμερική στην πρωτοπορία

Το φαινόμενο των εταιρικών προμηθειών από ανανεώσιμες πηγές περιγράφεται πρωτίστως ως μια προσπάθεια της Αμερικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι 17 GW χωρητικότητας που ανακοινώθηκαν πέρυσι προήλθαν από τις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 55% του συνόλου, με άλλα 3,3 GW από άλλες χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Η Ευρώπη υπέγραψε συμβόλαια για 12 GW ενώ η Ασία μόνο για 2 GW, σημαντικά λιγότερα από το 2020.

Τέτοιες προμήθειες είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό μια δραστηριότητα για μεγάλες εταιρείας τεχνολογίας των ΗΠΑ. Η Amazon.com Inc., η Microsoft Corp. και η Meta Platforms Inc. ήταν οι τρεις μεγαλύτεροι σε τέτοιες συμβάσεις πέρυσι, με το κύριο μέρος αυτής της δυναμικότητας να προέρχεται από ηλιακή ενέργεια. Η Amazon υπέγραψε συμβόλαια για περισσότερα από 6 GW πέρυσι, αυξάνοντας τη συνολική ισχύ που έχει βάσει σύμβασης σε σχεδόν 14 GW.

Σε αυτή την κλίμακα, η Amazon θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον κόσμο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το χαρτοφυλάκιό της είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό της Electricite de France SA, η οποία διαθέτει το 13ο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο στοιχείων ενεργητικού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές παγκοσμίως.

Το δύσκολο στοίχημα της Google και το RE100

Η Google, η οποία ήταν προηγουμένως leader στις συνολικές εταιρικές προμήθειες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έπεσε σημαντικά στη φετινή λίστα με τους μεγαλύτερους αγοραστές. Προμηθεύτηκε κάτι περισσότερο από 600 MW το 2021 μέσω διμερών συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά για καλό λόγο.

Η εταιρεία έχει εφαρμόσει μια διαφορετική ενεργειακή στρατηγική για να καλύψει τη ζήτηση της με στόχο τις μηδενικές εκπομπές. Η Google στοχεύει τώρα να λειτουργεί μόνο με ενέργεια χωρίς άνθρακα κάθε ώρα της ημέρας έως το 2030.

Αυτή είναι μια πολύ πιο δύσκολη τεχνικά πρόταση από το να αγοράζεις απλώς τόση καθαρή ενέργεια όση η παγκόσμια απαίτησή σου, καθώς σημαίνει αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης παντού, σε όλες τις εποχές, από πολλές διαφορετικές πηγές.

Το βασικό σκεπτικό πίσω από όλη αυτή τη δραστηριότητα είναι αρκετά απλό. Ενώ οι εταιρείες μπορούν να πετυχαίνουν εξοικονόμηση κόστους από ανανεώσιμη ενέργεια σταθερής τιμής, οι εταιρικοί τους στόχοι σε ΑΠΕ είναι ένα ισχυρότερο κίνητρο. Πέρυσι, 67 εταιρείες μπήκαν στο “club” του RE100, μια παγκόσμια πρωτοβουλία εταιρειών που έχουν δεσμευτεί για 100% αντιστάθμιση της κατανάλωσής τους σε ηλεκτρική ενέργεια μόνο από ΑΠΕ.

Υπάρχουν πλέον 355 εταιρείες μέλη της RE100, σε 25 χώρες. Συλλογικά, καταναλώνουν 363 TWh ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο, ελαφρώς λιγότερη από τη συνολική ζήτηση του Ιλινόις, της Βόρεια Καρολίνα και της Βιρτζίνια μαζί και περισσότερο από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπάρχει χώρος για περαιτέρω ανάπτυξη

Με όλο και περισσότερες εταιρείες να δεσμεύονται για την προμήθεια ενέργειας από ΑΠΕ και με την ανοδική ζήτηση από βιομηχανίες έντασης ενέργειας, η εταιρική παρουσία στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας θα αυξηθεί.

Το BloombergNEF υπολογίζει επιπλέον 246 TWh έως το 2030 – περίπου ίσο με την τρέχουσα κατανάλωση ενέργειας της Καλιφόρνια – από τα σημερινά μέλη του RE100. Αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν 100 GW νέων συμβάσεων αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Άρα, υπάρχει αρκετός χώρος για περαιτέρω ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα