Εμπειρογνώμονες ΠΟΥ από Κίνα: «Αθωώνεται» η Γουχάν και ο παγκολίνος

13:17 9/2/2021 - Πηγή: Reporter

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την... προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού έδωσε η ομάδα εμπειρογνωμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν στην Κίνα και σε συνεργασία με τις κινεζικές αρχές αναζήτησαν "την πηγή του κακού".

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι του ΠΟΥ με την ολοκλήρωση της αποστολής τους στη Γουχάν μαζί με τους Κινέζους ειδικούς που τους συνόδευαν, δήλωσαν ότι ο ιός κυκλοφορούσε γενικώς στην πόλη και όχι μόνο στην αγορά θαλασσινών και ενδεχομένως προϋπήρχε αλλού.

Προκύπτει δηλαδή πως ενδεχομένως

η Γουχάν δεν ήταν η πόλη από την οποία ξεκίνησε το... ταξίδι του ο κορονοϊός.

«Τα στοιχεία που συλλέξαμε έδειξαν κλασική διασπορά ιού πριν από πανδημία, σε διάφορα σημεία, τόσο στην αγορά θαλασσινών της Γουχάν όσο, όμως και αλλού,» είπε ο Πίτερ Μπεν Έμπαρεκ, Διευθυντής του Προγράμματος του ΠΟΥ με ειδίκευση στην ασφάλεια των τροφίμων και στις νόσους των ζώων.

«Σύμφωνα με στοιχεία μη δημοσιευμένων ερευνών που έλαβε υπόψη της η επιτροπή, υπήρχε και νωρίτερα κυκλοφορία του ιού σε άλλες περιοχές που δεν είχε αναφερθεί. Αυτές οι περιοχές άλλωστε εμφάνισαν διαφορετικά στελέχη από αυτό της Γουχάν, ενισχύοντας την άποψη ότι προϋπήρχε και αλλού ο ιός, δηλαδή πριν την επίσημη καταγραφή του στη Γουχάν,» είπε ο Λιάν Γουάνιεν, επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων της Κίνας κατά του κορωνοϊού, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για αυτές τις αδημοσίευτες έρευνες.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός είχε διασπαρεί στη Γουχάν πριν τον Δεκέμβριο του 2019, βάσει των νοσοκομειακών δεδομένων, και ιδιαιτέρως στο δεύτερο μισό του μήνα εκείνου», πρόσθεσε, θέλοντας να τονίσει ότι σε άλλες περιοχες πρέπει να υπήρχε νωρίτερα.

«Δείγματα ασθενών από την αγορά θαλασσινών της Γουχάν δείχνουν ότι εκεί όντως υπήρξε ένα επίκεντρο εξάπλωσης του ιού. Είναι ακόμη ασαφές το πώς έφτασε στην αγορά ο ιός, βάσει των υπαρχόντων δεδομένων. Όμως πρέπει να υπήρχαν ήδη στην πόλη και άλλα επίκεντρα εκτός της αγοράς αυτής, και σε άλλες αγορές, όπως δείχνουν τα ιολογικά δεδομένα», δήλωσε ο Κινέζος εμπειρογνώμονας.

Η θεωρία του παγκολίνου

Σχετικά με το πώς ξεκίνησε ο ιός, οι επιστήμονες τόνισαν πως «Οι νυχτερίδες και οι παγκολίνοι βρέθηκαν να φέρουν ιούς που θεωρούνται κορωνοϊοί, ωστόσο εκείνοι οι ιοί που εντοπίστηκαν σε αυτά τα ζώα δεν ταυτίζονται με τον SARS-CoV-2 ώστε να δείξουν ότι μεταδόθηκε απ’ ευθείας από αυτά. Μπορεί άλλα είδη ζώων, όπως αιλουροειδή, να συμμετείχαν στην αλυσίδα μετάδοσης, αλλά η παρούσα έρευνα δεν έχει αρκετά στοιχεία για να βεβαιώσει κάτι τέτοιο».

Ο κ. Έμπαρεκ είπε ότι ερευνήθηκε και η πιθανότητα προέλευσης του ιού από εργαστήριο, χωρίς όμως να προκύψει κάποιο σχετικό στοιχείο.

Η επιτροπή του ΠΟΥ ολοκλήρωσε την παρούσα έρευνά της στην Κίνα, αλλά οι σχετικές έρευνες θα συνεχιστούν και θα διαρκέσουν πολύ καιρό ακόμη, αναφέρουν οι ειδικοί του ΠΟΥ. «Δε θα περιοριστούν γεωγραφικά οι έρευνες της πηγής, αλλά και της μετάδοσης του ιού», είπε ο κ. Λιάν.

Το γεγονός βεβαίως ότι η έρευνα διεξήχθη όχι ανεξάρτητα από τους ειδικούς του ΠΟΥ αλλά μαζί με τους Κινέζους εμπειρογνώμωνες δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το πόσο ελεύθεροι ένιωθαν κατά τη διερεύνησή τους.

ΠΟΥκορονοιόςπανδημίαΓουχάνπαγκολίνοςνυχτερίδα
Keywords
Τυχαία Θέματα