ΔΝΤ: Πακέτο 100 δισ. με υποθήκη της δημόσιας περιουσίας - Υποχωρεί το spread στις 1.260 μβ

(upd 3) Η αρνητική έκθεση των ελεγκτών της τρόικας για την πορεία της εφαρμογής του Μνημονίου επιφέρει νέα σενάρια στην επιφάνεια... Σήμερα οι επικεφαλείς της τρόικας καταφθάνουν στην Αθήνα για εκ νέου διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ύστερα από τη διαπίστωση πολλών εκκρεμοτήτων από την ελληνική πλευρά.
Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις είναι ιδαίτερα κρίσιμες για την ελληνική
οικονομία, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα στις 16 Μαίου στο πλαίσιο του συμβουλίου του Εurogroup θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα, όπως ακρίβως εξήγγειλε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, έπειτα από την ολοκλήρωση της μυστικής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου... Δύο μέρες δηλαδή πριν τη λήξη των CDS στις 18 Μαίου, με τους κερδοσκόπους να έχουν πάρει ήδη τη θέση τους υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά 2 βαθμίδες (S&P). Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο, Τετάρτη, 11 Μαίου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μάρκελ, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα συναντηθούν στο Βερολίνο με το ελληνικό ζήτημα να μονοπωλεί τη συζήτησή τους.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω, "φωτιά" έχουν πάρει τα δημοσιεύματα περί νέου πακέτου στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, με το spread 10ετούς ελληνικού ομολόγου να υποχωρεί στις 1.260 μβ από 1.301 μβ στο κλείσιμο της Δευτέρας, το 5ετές να διαμορφώνεται στις 1.895 μβ και το 2ετές στις 2.420 μβ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινωθεί νέο πακέτο στήριξης ύψους 60 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να δώσει οριστικό τέλος στο πρόβλημα χρέους της, καθώς οι ελεγκτές της τρόικας διαπίστωσαν ύστερα από "σαρωτικούς" ελέγχους ότι η πορεία εφαρμογής του Μνημονίου δεν βαίνει καλώς.

Στο μεταξύ, την απαίτηση να χρησιμοποιηθεί η δημόσια περιουσία ως υποθήκη, για να χορηγήσει όχι μόνο νέο πακέτο, αλλά και τις δόσεις του τρέχοντος δανείου έχει η Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την "Καθημερινή" το ΔΝΤ προτείνει νέο Μνημόνιο που θα προβλέπει την παροχή έως 100 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες της τριετίας 2011-2013, αλλά και σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και επιθετικές αποκρατικοποιήσεις.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στο ποσό των 80-100 δισ. ευρώ που προτείνει το ΔΝΤ, περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση της Ελλάδας φέτος (απομένει η εκταμίευση 25 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους), για το 2012, οπότε η Ελλάδα θα χρειαστεί να αντλήσει περίπου 27 δισ. και για το 2013, όταν οι ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται σε περίπου 32 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο υπογραφής ενός νέου Μνημονίου ή επέκτασης του υφιστάμενου παραδέχθηκαν χθες και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στην περίπτωση που η Ελλάδα λάβει νέα χρηματοδότηση από την τρόικα. Στο νέο αυτό Μνημόνιο θα υπάρχουν νέοι στόχοι (πιο ρεαλιστικοί) καθώς και νέα μέτρα (πιο σκληρά) με αυστ
Keywords
Τυχαία Θέματα