Και μέσα σε όλα... και έκδοση εντόκων διάρκειας 26 εβδομάδων ύψους 1,25 δισ. ευρώ

Και μέσα σε όλα το Δημόσιο θα εκδώσει σήμερα, Τρίτη 10 Μαίου έντοκα γραμματία... Με το spread και πάλι πάνω από τις 1.300 μονάδες βάσης και με τα CDS να έχουν χάσει τον έλεγχο, την ώρα που οι επικεφαλείς της τρόικας καταφθάνουν στην Αθήνα για να λάβουν στα χέρια τους την αρνητική έκθεση που συνέταξαν οι ελεγκτές της για την πορεία της εφαρμογής του Μνημονίου,
η Ελλάδα θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 1,25 δισ. ευρώ.
Ο κλοιός γύρω από το ελληνικό έδαφος έχει στενέψει επικίνδυνα, καθώς εκτός της συνεχούς σεναριολογίας περί οριστικής χρεοκοπίας ή περί τετελεσμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα δίνει ακόμα μία σκληρή "μάχαη" με την τρόικα, η οποία φέρεται ότι θα διαπραγματευτεί και νέο Μνημόνιο με την ελληνική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι ως ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η 13 Μαίου, ενώ τρεις μέρες έπειτα στις 16 Μαίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το ελληνικό δάνειο ύψους 110 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως ακριβώς είχε πρώτος διευκρινίσει ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, εξερχόμενος από τη μυστική συνάντηση της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο... Στο μεταξύ, οι κερδοσκόποι ετοιμάζονται, καθώς στις 18 Μαίου λήγουν τα CDS, ενώ μόλις χθες, Δευτέρα, η S&P υποβάθμισε σε B και C, τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεση πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές. Αυτό, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει στην ευρωζώνη και την αυξημένη πιθανότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικας. Ο οίκος δεν αποκλείει ότι μπορεί να χρειαστεί haircut πάνω από 50% για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Προφανώς λοιπόν η σημερινή δημοπρασία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Μόνο οι βασικοί διαπραγματευτές μπορούν να συμμετάσχουν στην δημοπρασία, ενώ δεν θα καταβληθεί προμήθεια. Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας μπορούν να υποβληθούν μη ανταγωνιστικές προσφορές έως το 30% του δημοπρατούμενου ποσού, ενώ μέχρι τις 12 Μαΐου μπορούν να υποβληθούν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές έως επιπλέον 30% του δημοπρατούμενου ποσού. Συνολικά, δηλαδή, μπορεί να αντλήσει ένα ποσό κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία δημοπρασία εξάμηνων γραμματίων, στις 12 Απριλίου, το επιτόκιο είχε σημειώσει μικρή αύξηση στο 4,80% από 4,75% τον Φεβρουάριο. Οι ξένοι επενδυτές είχαν καλύψει το 41% περίπου της έκδοσης και ο συντελεστής κάλυψης είχε διαμορφωθεί στο 3,81.
Keywords
Τυχαία Θέματα