ΦΑΓΕ: Πόσα μετρητά έχει στο ταμείο και οι τέσσερις κίνδυνοι που την απειλούν

Ερωτήματα δημιουργεί η παρατεταμένη κάμψη των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΦΑΓΕ, η οποία -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- δείχνει να μην μπορεί να αντιστρέψει την καθοδική πορεία στις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται, και ειδικότερα στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιείται σχεδόν το 60% των πωλήσεών της.

Η απώλεια τζίρου 50 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2019 προκάλεσε αίσθηση στην αγορά, η οποία αρχίζει πλέον και αναρωτιέται τι συμβαίνει με την κορυφαία ελληνική

γαλακτοβιομηχανία, με δεδομένη την μυστικοπάθεια που διακρίνει τη διοίκησή της.

Ειδικά στην αμερικάνικη αγορά, απ’ όπου ξεκίνησε το «big bang» του ελληνικού γιαουρτιού χάρη στις αδιάκοπες προσπάθειες της οικογένειας Φιλίππου και τα αμέτρητα χρήματα που δαπάνησε, για να μάθει στους Αμερικανούς τη διατροφική αξία και ποιοτική ανωτερότητα του ελληνικού προϊόντος, η ΦΑΓΕ φαίνεται να χάνει τη μάχη.

Ο ισχυρός ανταγωνισμός από τον Τούρκο της Chobani, αλλά και τις υπόλοιπες πολυεθνικές του χώρου φαίνεται να επηρεάζει πλέον αισθητά την ελληνική εταιρεία, η οποία δέχεται ασφυκτικές πιέσεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Συγκεκριμένα, στο εννεάμηνο του 2019 έχασε τζίρο 35 εκατ. δολ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 225,5 εκατ. δολ. από 260,1 εκατ. δολ.)

Την πίεση που ασκεί ο ανταγωνισμός υπογραμμίζει και το διοικητικό συμβούλιο στην οικονομική έκθεση για τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου, ως ένα από τους τέσσερις κινδύνους που απειλούν την ανάπτυξη της εταιρείας.

Ειδικότερα, οι τέσσερις κίνδυνοι που έχουν εξελιχθεί σε «πονοκέφαλο» για τη διοίκηση είναι οι εξής:

Ο «επιθετικός» ανταγωνισμός στις βασικές αγορές που δραστηριοποιείταιΟι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες ιδίως ανάμεσα στο ευρώ (€) και την στερλίνα (£)Οι διακυμάνσεις των τιμών των πρώτων υλών, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς το κόστος παραγωγής και τέλος Η οικονομική κρίση που συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τις καταναλωτικές δαπάνες ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες

Το γεμάτο ταμείο

Από την άλλη πλευρά, και σε αντίθεση με την μείωση των πωλήσεων και της κερδοφορίας, θετική εικόνα εμφανίζουν τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, η εταιρεία στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 διέθετε 140,06 εκατ. δολ. μετρητά στις τράπεζες από 129,68 εκατ. δολ. στις 31 Δεκεμβρίου 2018, μια αξιοσημείωτη άνοδο. Από αυτά, περίπου 17,7 εκατ. δολ. ήταν σε ξένα νομίσματα και περίπου 122,4 εκατομμύρια σε αμερικάνικα δολάρια

Επιπλέον, οι ανοικτές γραμμές πίστωσης για τον όμιλο ΦΑΓΕ ανέρχονταν σε 45,9 εκατ. δολ., εκ των οποίων τα 35 εκατ. παρείχε η Citibank στις ΗΠΑ και τα 10 εκατ. δολ. από την Alpha Bank στην Ελλάδα.

Όπως μας πληροφορεί η διοίκηση, τα μετρητά που διαθέτει η εταιρεία στις τράπεζες μαζί με τις γραμμές πίστωσης είναι αρκετό για να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες και το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου.

The post ΦΑΓΕ: Πόσα μετρητά έχει στο ταμείο και οι τέσσερις κίνδυνοι που την απειλούν appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα