«Δημιουργική ασάφεια» Κομισιόν με «δυναμικό» πλαφόν στο αέριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει αυτή την εβδομάδα ένα «δυναμικό» πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου στην ΕΕ, αλλά και υποχρεωτικά όρια στο εύρος ημερήσιων διακυμάνσεων των τιμών, σύμφωνα με το προσχέδιο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν προτείνει να οριστεί ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) ως υπεύθυνος για τον καθορισμό μιας τιμής αναφοράς όσον αφορά στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέχρι την 23η Μαρτίου.

Η Επιτροπή προτείνει

επίσης τη δυνατότητα παρέμβασης στον δείκτη TTF, ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη και αποτελεί σημείο αναφοράς στις συναλλαγές για το φυσικό αέριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να δημιουργήσει εντός των επόμενων έξι μηνών εναλλακτικό δείκτη, πιο αντιπροσωπευτικό της πραγματικότητας της τροφοδοσίας, που θα βρίσκεται σε λειτουργία για την επόμενη περίοδο πλήρωσης των αποθεμάτων.

Η «έσχατη λύση»

Ο καθορισμός μίας «δυναμικής» τιμής φυσικού αερίου παρουσιάζεται ως «έσχατη λύση» στην ευρωπαϊκή αγορά, ώστε οι συναλλαγές στο φυσικό αέριο να πραγματοποιούνται στην αγορά spot του TTF υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Τα μέτρα σημειώνεται πως δεν πρέπει να επηρεάσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού, ούτε να οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, αλλά ούτε και να επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία των αγορών ενεργειακών παραγώγων, αναφέρει το προσχέδιο.

Προϋποθέσεις

Παράλληλα, το προσχέδιο της Κομισιόν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, προϋποθέτει τον προσωρινό καθορισμό του «δυναμικού» πλαφόν μέχρι τη διαμόρφωση ενός νέου σημείου αναφοράς για το LNG.

Το προσχέδιο της Κομισιόν επιπλέον τονίζει ότι έως τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να οριστεί ένα όριο διακύμανσης της τιμής ανά ημέρα για τα συμβόλαια ενός μήνα για τα προϊόντα ενέργειας.

Η πρόταση της Κομισιόν θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα και προκειμένου να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν εργαλεία για την περαιτέρω μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, καθώς τα κράτη εμφανίζουν μέχρι στιγμής προσπάθειες διαφορετικών βαθμών.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει την ενίσχυση των μέτρων για την υλοποίηση των κοινών προμηθειών φυσικού αερίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά προς το καλοκαίρι. Στόχος είναι, υπό το ειδικό βάρος του ευρωπαϊκού μπλοκ, να επιτευχθούν καλύτερες τιμές για την αναπλήρωση των αποθεμάτων πριν από τον χειμώνα του 2023.

Θυμίζουμε πως στο τέλος της εβδομάδας είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ και οι προτάσεις της Κομισιόν θα αποτελέσουν τη βάση των όσων θα συζητήσουν.

ΚΟΜΙΣΙΟΝπλαφόνΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΠΡΟΤΑΣΗReutersπροσχέδιο
Keywords
Τυχαία Θέματα