Από 26 Μαΐου διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 35-39

O γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (24/5) πως από την Τετάρτη (26/5) θα είναι διαθέσιμα ραντεβού για όλα τα εμβόλια και για την ηλικιακή ομάδα 35-39.

Μέχρι τώρα η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είχε επιλογή εμβολιασμού μόνο με το εμβόλιο της Astrazeneca. Από την Τετάρτη (26/4) δίνεται η επιλογή εμβολίου, κάτι που ισχύει ήδη για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Όσο για τις μικρότερες σε ηλικία ομάδες, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε

ότι θα ακολουθήσουν οι 30-35 που θα συνεχίσουν πάντως μέχρι νεωτέρας να εμβολιάζονται μόνο με AstraZeneca.

Όσο για τα άτομα κάτω των 30 ετών αναμένεται πως μέσα στον Ιούνιο θα ανοίξει και γι' αυτούς η πλατφόρμα των εμβολιασμών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε ακόμα πως η Ελλάδα συμπληρώνει 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και συνεχίζει με περίπου 100.000 εμβολιασμούς σε καθημερινή βάση.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε από τη μεριά τους πως όσοι έχουν νοσήσει με κορονοϊό, υπάρχει σύσταση να κάνουν μία δόση εμβολίου μετά από 6 έως 12 μήνες.

Σχετικά με το εμβολιαστικό σχήμα για τα άτομα που έχουν νοσήσει, η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι αρχικά το κριτήριο ήταν ότι η επαναλοίμωξη ήταν σπάνια 3 μήνες μετά τη νόσηση. Έτσι είχε επικρατήσει ο κανόνας για 2 δόσεις μετά το τρίμηνο. Εντούτοις, νεώτερες μελέτες έδειξαν ότι ή ανοσία είναι μεγαλύτερης διάρκειας ακόμα, φτάνοντας ακόμα και τους 12 μήνες μετά τη νόσηση. Έτσι αποφασίστηκε να γίνεται 1 δόση, με χαρακτήρα επαναληπτικής, μετά από 6-12 μήνες μετά τη λοίμωξη.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις, οι μελέτες δείχνουν ότι μετά και τοις δύο δόσεις, το εμβόλιο της Pfizer έχει 86% αποτελεσματικότητα και της AstraZeneca 60-66% έναντι της βρετανικής και της ινδικής μετάλλαξης. Η κυρία Θεοδωρίδου παρατήρησε ότι κάποιοι που ταλαιπωρούνται από τις συνήθεις παρενέργειες με την πρώτη δόση, τείνουν να ακυρώνουν τη δεύτερη. Αυτό, τόνισε, είναι λάθος και το τίμημα της παράλειψης της δεύτερης δόσης είναι σημαντικό.

Σχετικά με το εάν μπορεί να γίνει 2η δόση με διαφορετικό εμβόλιο από την πρώτη, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι ο κανόνας ισχύει ακόμη: Με όποιο αρχίζεις, με το ίδιο τελειώνεις. Αυτό αποδίδει τα μέγιστα σε ασφάλεια και ανοσογονικότητα.

ΤΕΤΑΡΤΗραντεβούεμβόλιαΕμβολιασμοί
Keywords
Τυχαία Θέματα