ΔΕΗ:Το χρονοδιάγραμμα για Enel, το «bonus» ΔΕΔΔΗΕ και οι επενδύσεις

09:26 4/8/2023 - Πηγή: Reporter

Μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2023, δηλαδή το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί το deal με την Enel στη Ρουμανία, με βάση όσα ανέφερε κατά την ενημέρωση αναλυτών με αφορμή τη χρήση εξαμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στασσης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Γ. Στάσσης, στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης (3/8), έδωσε έμφαση στο επενδυτικό πλάνο, που μετά και την ολοκλήρωση της εξαγοράς στη
Ρουμανία και τα νέα οικονομικά δεδομένα που θα φέρει, θα αναλυθεί και στην ενημέρωση των επενδυτών για την επικαιροποίηση του στρατηγικού πλάνου της εταιρείας. Σε σχέση, ειδικά, με τις επενδύσεις, ενώπιον 70 αναλυτών, που απέδωσαν εύσημα στην πορεία της εταιρείας, ο κ Στάσσης σημείωσε ότι η ΔΕΗ κατέγραψε αύξηση κατά 83% το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Στα δε, δίκτυα η αύξηση ήταν στο 58,2% ενώ στις ΑΠΕ ξεπέρασε το 74% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Όπως χαρακτηριστικά, τόνισε, ο Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, στη δήλωσή του που συνοδεύει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, “τα αποτελέσματα εξαμήνου αντανακλούν την βελτιωμένη απόδοση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο με αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας αλλά και των επενδύσεων σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, έργα ψηφιοποίησης σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου, καθώς και στον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνεχίζουμε την πρόοδο στην υλοποίηση του πλάνου μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης αλλά και συνεργασιών. Στην Ελλάδα, ξεκινήσαμε πρόσφατα το διαγωνισμό για την πρόσληψη αναδόχου για την κατασκευή έργων ισχύος περίπου 450MW, συμμετείχαμε στην δημοπρασία για έργα αποθήκευσης ενέργειας με 100MW και εξασφαλίσαμε επιπλέον άδειες για περιβαλλοντικούς όρους και όρους σύνδεσης για έργα 890MW. Διαθέτουμε πλέον ισχύ 1,6GW σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε σε λειτουργία είτε σε στάδιο κατασκευής, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 30% του στόχου των 5GW που έχουμε θέσει για το 2026, έχοντας εξασφαλίσει παράλληλα την υλοποίησή τους από πλευράς αδειοδότησης. Στη Ρουμανία, μία εκ των αγορών στόχων με βάση το Στρατηγικό μας Σχέδιο, υπογράψαμε πριν από μερικές ημέρες συμφωνία για την εξαγορά αιολικού πάρκου σε λειτουργία συνολικής ισχύος 84MW, σε δύο περιοχές με το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα.”

Σημειώνεται ότι το σύνολο των επενδύσεων του εξαμήνου ανέρχονται σε 448 εκατ. ευρώ από 244 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, κάτι που αναμένεται, όπως αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη, να στηρίξει το στόχο για EBITDA ύψους 1,2 δισ για το σύνολο του έτους.

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, ποσό 142,2 εκατ. ευρώ κατευθύνεται στη συμβατική παραγωγή ρεύματος συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στα ορυχεία λιγνίτη, τα 53,3 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ και 232,1 εκατ. ευρώ στο δίκτυο διανομής με στόχο τον δραστικό περιορισμό των βλαβών αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, το πρώτο εξάμηνο του 2023 υπογειοποιήθηκαν 582 km δικτύου έναντι 181 km, το πρώτο εξάμηνο του 2022. Μάλιστα, ο ίδιος με την ευκαιρία, ευχαρίστησε τους τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ για τη μεγάλη τους συμβολή στην αποκατάσταση των βλαβών από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έφερε σημαντική ενίσχυση στο ταμείο της επιχείρησης από το μέρισμα, καθώς στις 9 Ιουνίου αποφασίσθηκε από τη γενική συνέλευση του Διαχειριστή της Διανομής η διανομή μερίσματος ύψους 85 εκατ. ευρώ για την οικονομική χρήση 2022. Στις 21 Ιουνίου η ΔΕΗ έλαβε 43,35 εκατ. ευρώ και η Macquarie (που ελέγχει το 49%) 41,65 εκατ. ευρώ.

Καθαρή ενέργεια

Ειδικότερα, σε σχέση με τις ΑΠΕ ο κ. Στάσσης, τόνισε ότι βήμα - βήμα υλοποιείται το “πράσινο” σχέδιο της ΔΕΗ, τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης όσο και μέσω συνεργασιών.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, από το “πράσινο” χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ σε σε διάφορα στάδια ωριμότητας βρίσκονται 10 GW εκ των οποίων τα 5,1 GW είναι ώριμα έργα στην Ελλάδα.

Η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ σε έργα ΑΠΕ στο τέλος του Ιουλίου ήταν 669 MW και τους επόμενους έξι μήνες θα τεθούν σε λειτουργία επιπλέον 145 MW.

Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΔΕΗ ανέρχεται σε 1,6 GW είτε σε λειτουργία είτε σε στάδιο κατασκευής και αντιστοιχεί στο 30% του στόχου των 5GW που έχει τεθεί για το 2026.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης και στη δήλωσή του στα αποτελέσματα, ο ξεκίνησε πρόσφατα ο διαγωνισμός για την πρόσληψη αναδόχου για την κατασκευή έργων ισχύος περίπου 450MW, παράλληλα η ΔΕΗ συμμετέχει στο διαγωνισμό για την αποθήκευση ενέργειας με έργα ισχύος 100 MW και εξασφάλισε επιπλέον άδειες για περιβαλλοντικούς όρους και όρους σύνδεσης για έργα 890 MW.

Επίσης, όπως είπε, ενεργοποιήθηκαν στο δίκτυο διανομής έργα ΑΠΕ ισχύος 617 MW αυξημένα κατά 20% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022 που είχαν ενεργοποιηθεί 514 MW. Συνολικά ο αριθμός των μονάδων ΑΠΕ στο δίκτυο αυξήθηκε κατά 89% και ανέρχεται σε 3.487.

Επενδυτική απόφαση για φωτοβολταϊκά

Επίσης, όπως αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα, μέσω της κοινοπραξίας ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., η RWE Renewables Europe & Australia, με ποσοστό συμμετοχής 51% και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., με ποσοστό συμμετοχής 49%, έλαβαν την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή επιπλέον τριών φωτοβολταϊκών έργων (Σύμπλεγμα 2 Αμύνταιο).

Τα τρία φωτοβολταϊκά έργα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ περίπου 280 MW θα κατασκευαστούν στην Δυτική Μακεδονία, εντός των ορίων του πρώην λιγνιτικού πεδίου του Αμυνταίου με την έναρξη της κατασκευής να προγραμματίζεται για το φθινόπωρο. Και τα τρία φωτοβολταϊκά έργα του Συμπλέγματος 2 Αμύνταιο προβλέπεται να έχουν τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2024. Η κοινοπραξία ήδη κατασκευάζει πέντε μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα στην περιοχή (Σύμπλεγμα 1 Αμύνταιο), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 210 MW.

Η ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., μέσω των εταιρειών έργου, έχει υπογράψει διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας (PPAs) 15ετούς διάρκειας με τη ΔΕΗ, η οποία θα προμηθεύεται την πράσινη ενέργεια που θα παράγεται από τα τρία νέα φωτοβολταϊκά έργα. Για τη χρηματοδότηση της συνολικής επένδυσης ύψους €196 εκατ. για την ανέγερση των τριών φωτοβολταϊκών έργων του Συμπλέγματος 2 Αμύνταιο, έχουν εξασφαλιστεί κεφάλαια ύψους €98 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGenerationEU μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα χρηματοδοτηθούν με τραπεζικό δανεισμό ύψους €59 εκατ., κατ’ αναλογία από τις Alpha Bank A.E., Eurobank A.E. και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., όπως επίσης και με €39 εκατ. ίδια κεφάλαια. Η χρηματοδότηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο του οικονομικού κλεισίματος.

Συμπεριλαμβανομένων των ήδη υπό κατασκευή έργων, η ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., το κοινοπρακτικό σχήμα της RWE Renewables Europe & Australia και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., αναπτύσσει στην Ελλάδα φωτοβολταϊκά έργα μεγάλης κλίμακας συνολικής ισχύος έως 2.000 MW. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει συνεισφέρει στο κοινοπρακτικό σχήμα εννέα φωτοβολταϊκά έργα με συνολική ισχύ έως 940 MW ενώ η RWE Renewables Europe & Australia έχει συνεισφέρει φωτοβολταϊκά έργα στην Ελλάδα, αντίστοιχου μεγέθους.

Η λιανική Με νέα προσέγγιση προσανατολισμένη στον πελάτα και με επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό η διοίκηση ανέφερε ότι η ΔΕΗ πέτυχε εν μέσω ενεργειακής κρίσης να "φρενάρει" την απώλεια πελατών, που από το 6,2% που ήταν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 μειώθηκε στο 2,7% στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και διατηρήθηκε έκτοτε στο 2,2%. Παράλληλα, όπως τονίστηκε, η διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο με σημαντική μείωση της έκθεσης της εταιρείας. Έτσι για τους πελάτες της χαμηλής τάσης, από ποσοστό 26% που εμφάνιζαν το 2019 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, κατέληξαν στο 17% τον Ιούνιο του 2023. Μάλιστα, στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκαν τα ληξιπρόθεσμα κατά 11 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το συνολικό ποσό του 2022. Γιώργος ΑλεξάκηςΔΕΗΣτάσσηςEnelΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Keywords
Αναζητήσεις
deito-chronodiagramma-gia-enel-to-bonus-deddie-kai-oi-ependyseis.htm
Τυχαία Θέματα