ΔΑΑ: Δέσμευση για εκμηδένιση των εκπομπών άνθρακα έως το 2025
Ακόμα μια σημαντική διεθνής αναγνώριση για τις περιβαλλοντικές προσπάθειες του αεροδρομίου της Αθήνας, στο πλαίσιο του εθελοντικού προγράμματος για τη Διαχείριση & Μείωση των Εκπομπών Άνθρακα Αεροδρομίων (Airport Carbon Accreditation) του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (ACI Europe).
Συγκεκριμένα, μετά τα στάδια «Χαρτογράφηση» (2009), «Μείωση» (2011), «Βελτιστοποίηση» (2014) και «Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα» (2016), ο ΔΑΑ
Τα κριτήρια της πιστοποίησης
Η σημαντική αυτή πιστοποίηση είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς ενεργειών:
Τη δέσμευση για το μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα της Εταιρείας Αεροδρομίου, σε συμφωνία με τον στόχο η αύξηση της θερμοκρασίας να μην υπερβαίνει τον 1,5°C που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα.Τον υπολογισμό εκπομπών από ακόμη περισσότερες πηγές, όπως φθοριούχα αέρια που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις κλιματισμού του ΔΑΑ, μηχανήματα στα κατασκευαστικά έργα, υλικά αποπαγοποίησης, κ.α.Τη σύνταξη σχεδίου δράσης σε συνεργασία με τα Τρίτα Μέρη με στόχους και μέτρα μείωσης των εκπομπών τους.Μετά από μία μακροχρόνια προσπάθεια να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας από τις εγκαταστάσεις του, που περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων στον τρόπο λειτουργίας του αλλά και επενδύσεις σε νέο και λιγότερο ενεργοβόρο εξοπλισμό, ο ΔΑΑ έχει καταφέρει να μειώσει δραματικά το δικό του αποτύπωμα άνθρακα κατά 60% από το 2005 έως το 2022.
Στο στάδιο της «Μετάβασης», ο ΔΑΑ προχώρησε ένα ακόμα βήμα δεσμευόμενος σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2025. Η δέσμευση αυτή συνάδει με τη δέσμευση του ΔΑΑ για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2025, μέσω του οδικού χάρτη, το «Route 2025». Στο πλαίσιο του Route 2025, ο ΔΑΑ στοχεύει επίσης να γίνει ο πρώτος διαχειριστής αεροδρομίων που θα καλύψει το 100% των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια με ιδιοπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές.
Ήδη από το Μάρτιο 2023 προστέθηκε στην ήδη λειτουργούσα μονάδα παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά των 8 MWp, ο νέος φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 16 MWp (πρώτη φάση του Route 2025) για ιδιοκατανάλωση, ο οποίος εκτείνεται σε μια έκταση 210.000 τ.μ.. Η παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού της πρώτης φάσης αντιστοιχεί στο 45% των αναγκών της ηλεκτρικής κατανάλωσης της εταιρείας αεροδρομίου, μειώνοντας ανάλογα και τις έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Με την ολοκλήρωση της επόμενης φάσης έως το 2025 θα εξασφαλισθεί η παραγωγή του 100% των αναγκών του ΔΑΑ σε ηλεκτρική ενέργεια για την επόμενη εικοσαετία.
Επιπλέον, ο ΔΑΑ προχωρά στη σταδιακή αντικατάσταση μέρους του στόλου οχημάτων του με ηλεκτρικά οχήματα, καθώς επίσης μελετά τη χρήση βιοκαυσίμου στα βαριά οχήματα και στον εξοπλισμό. Τέλος, εξετάζεται η αντικατάσταση του φυσικού αερίου για τη θέρμανση, καθώς και για την παραγωγή ζεστού νερού καθημερινής χρήσης, με εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης οι οποίες δεν προκαλούν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Με την πιστοποίησή του στο στάδιο της «Μετάβασης», ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών κατατάσσεται σε ένα από τα κορυφαία αεροδρόμια διεθνώς, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά έμπρακτα τη δέσμευσή του στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Η πιστοποίησή ισχύει έως το 2026.
Παράλληλα με το σημαντικό του ρόλο ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης, ο ΔΑΑ επιτυγχάνει τη θεαματική μείωση του οικολογικού αποτυπώματός του, επιδιώκοντας και επιτυγχάνοντας παράλληλα την περιβαλλοντική σύμπραξη του συνόλου των φορέων που δραστηριοποιούνται στην αεροδρομιακή κοινότητα.
Σημειώνεται ότι στο στάδιο της μετάβασης, μαζί με το αεροδρόμιο της Αθήνας, βρίσκονται αεροδρόμια όπως του Λονδίνου (Χίθροου), του Άμστερνταμ (Σκίπολ) και του Ντάλας (Ντάλας Φορτ Γουόρθ).
ΠιστοποίησηΔιεθνής Αερολιμένας ΑθηνώνAIRPORT CARBON ACCREDITATIONTRANSITION- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Θεσσαλονίκη: «Θα συγκατοικήσουμε – Δεν θα καταλήξουμε σε γηροκομείο»
- Θεσσαλία: Το αντιπλημμυρικό που βγήκε από την πρίζα
- Άρχισε (ξανά) η δίκη της Folli Follie
- Ο Ερντογάν «παίρνει κεφάλια» στην Τουρκία – Παραιτήσεις 10 συμβούλων σε λίγες μέρες
- Κλίμα: Σε ποιούς τομείς καθυστερεί η πράσινη μετάβαση
- Kinsen: Εκθέτης στο ITC 2023 – 6o Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών
- Τι συμβαίνει με τις τιμές των προϊόντων στη λαϊκή
- ΔΕΗ: Νέα προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας για επιχειρήσεις
- Κι επίσημα προτιμητέος επενδυτής για την Αττική Οδό η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Η Nova μεγάλος χορηγός στις Νύχτες Πρεμιέρας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Επιχειρήσεις: Πάνω από 1.000 CEOs έχουν παραιτηθεί φέτος
- EKT: Σε ύψος ρεκόρ τα επιτόκια-Νέα αύξηση 25 μονάδων βάσης
- ΔΑΑ: Δέσμευση για εκμηδένιση των εκπομπών άνθρακα έως το 2025
- Το τέλος των… pass; Ποιες παροχές «κινδυνεύουν», ποιες διασώζονται
- Η περιορισμένη προσφορά ανεβάζει σημαντικά το πετρέλαιο-Υποχωρεί το φυσικό αέριο
- Υπερψηφίστηκε το ν/σ του ΥΠΑΝ για την προστασία βιομηχανικών σχεδίων-υποδειγμάτων
- Αποστολάκης: Δεν αποκλείω τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ-Δεν είναι και καταστροφή
- 32 νέοι θάνατοι από κορονοϊό την εβδομάδα 4-10/9-Μειώθηκαν τα κρούσματα
- Μεγάλο «ευχαριστώ» από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στον ΟΠΑΠ για την ανταπόκριση στη στήριξη των πλημμυροπαθών
- ΕΛΣΤΑΤ: Aύξηση 36,2% των κενών θέσεων εργασίας στο β' τρίμηνο

- Τελευταία Νέα Reporter
- ΔΑΑ: Δέσμευση για εκμηδένιση των εκπομπών άνθρακα έως το 2025
- Κεραμέως για Θεσσαλία: Έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 5.000 αυτοψίες
- EKT: Σε ύψος ρεκόρ τα επιτόκια-Νέα αύξηση 25 μονάδων βάσης
- Η περιορισμένη προσφορά ανεβάζει σημαντικά το πετρέλαιο-Υποχωρεί το φυσικό αέριο
- Το τέλος των… pass; Ποιες παροχές «κινδυνεύουν», ποιες διασώζονται
- Επιχειρήσεις: Πάνω από 1.000 CEOs έχουν παραιτηθεί φέτος
- ΕΛΣΤΑΤ: Aύξηση 36,2% των κενών θέσεων εργασίας στο β' τρίμηνο
- 32 νέοι θάνατοι από κορονοϊό την εβδομάδα 4-10/9-Μειώθηκαν τα κρούσματα
- Υπερψηφίστηκε το ν/σ του ΥΠΑΝ για την προστασία βιομηχανικών σχεδίων-υποδειγμάτων
- Μεγάλο «ευχαριστώ» από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στον ΟΠΑΠ για την ανταπόκριση στη στήριξη των πλημμυροπαθών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ξεκάθαρες αιχμές της Κίνας κατά της Κομισιόν για τις επιδοτήσεις στην ηλεκτροκίνηση
- Την Pablo επέλεξε η Flora ως global creative agency
- Spec 1,6 εκατ. ευρώ για επικοινωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
- Λιμάνι Πειραιά: Aύξηση 85% στο σύνολο επιβατών κρουαζιέρας το πρώτο οκτάμηνο
- ΔΕΗ: Δύο νέα κορυφαία προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας για επιχειρήσεις
- Άρχισε η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie – Στο δικαστήριο η οικογένεια Κουτσολιούτσου
- ΤΑΙΠΕΔ: Ανακήρυξε τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ως προτιμητέο επενδυτή για την Αττική Οδό
- "Πράσινο φως" από το Ευρωκοινοβούλιο για έναρξη των συνομιλιών για μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας
- Λαγκάρντ: Ανοίγει την πόρτα σε "παύση" των αυξήσεων, αλλά προειδοποιεί για αυξημένα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα
- Η Λίντα Γαλάζιου με νέα θέση στη Solenis