Χριστουγεννιάτικο τραπέζι:Οι τιμές σε κρέατα-γλυκά και η κίνηση της αγοράς

Αυξημένο φαίνεται πως θα είναι τη φετινή χρονιά το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς στην άνοδο που καταγράφουν οι τιμές των κρεάτων.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), Σταύρος Πέρρος εξήγησε, μιλώντας στο Reporter τα αίτια αυτής της αύξησης του κόστους στα κρέατα, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του θα αγγίξει το 20%-30%.

Απαριθμώντας τους λόγους που ώθησαν τις

τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, ο κ. Πέρρος αναφέρει τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης, η οποία έφερε σε δυσχερή θέση τις ευρωπαϊκές αγορές, τη μειωμένη εγχώρια παραγωγή, αλλά και τις εξαγωγές σε γειτονικές χώρες.

Σχολιάζοντας τη μέχρι τώρα κίνηση των καταναλωτών, ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ παρατηρεί ότι η αγορά κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς. Ο κόσμος είναι μουδιασμένος, τονίζει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ότι οι παραγγελίες κρεάτων υποχωρούν κατά 50%-60% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι αναμένεται μεγαλύτερη κινητικότητα τις επόμενες ημέρες και καλεί τους καταναλωτές να εμπιστευτούν τα κρεοπωλεία της γειτονιάς τους, τα οποία προσφέρουν καλά και ποιοτικά κρέατα.

Σύμφωνα με την έρευνα που εκπόνησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η μέση τιμή του κρέατος καταγράφει άνοδο κατά 11,36% τo 2019, συμπαρασύροντας το κόστος του χριστουγεννιάτικου οικογενειακού τραπεζιού (6-8 ατόμων) στα 154,57 ευρώ έναντι 149,09 ευρώ το 2018.

Ειδικότερα, τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι η τιμή του χοιρινού παρουσιάζεται ενισχυμένη κατά 17,65%, του αρνιού κατά 9,23% και της γαλοπούλας κατά 9,09%.

Τα γλυκά

Οι τιμές στα γλυκά παραμένουν σταθερές την τελευταία δεκαετία, υπογραμμίζει στο Reporter ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος (ΟΑΕ), Μιχάλης Μούσιος. Ειδικότερα, τα μελομακάρονα κυμαίνονται φέτος στα 9-12 ευρώ το κιλό, οι κουραμπιέδες στα 9-13 ευρώ το κιλό και οι δίπλες στα 14-15 ευρώ το κιλό.

Αναφορικά με την κίνηση της αγοράς, ο κ. Μούσιος σημειώνει πως ήταν συγκρατημένη το προηγούμενο διάστημα, αλλά το τελευταίο διήμερο παρουσιάζει μία δυναμική, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Τα ποτά

Η έρευνα του ΙΝΕΜΥ κατέδειξε «άλμα» 11,33% σε κρασί ρετσίνα (500 ml) για το 2019, μείωση στα αναψυκτικά της τάξεως του 1,43% και αύξηση κατά 0,76% στις μπύρες.

Γιώργος Γεωργίου

χριστουγεννιάτικο τραπέζιΣταύρος Πέρρος Μιχάλης ΜούσιοςΠανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών ΚρεοπωλώνΟμοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος
Keywords
Τυχαία Θέματα