Χρηματιστήριο: Στα «πράσινα» με «ράλι» τραπεζών, ΑΔΜΗΕ και Intrakat

Με κέρδη ξεκινάει τη σημερινή (25/7) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες αλλά και τις μετοχές του ΑΔΜΗΕ και της Intrakat να αποτελούν βασικά στηρίγματα.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει κατά 0,87% στις 1.349,07 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 15,98 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης

FTSE καταγράφει άνοδο 0,64% στις 3.263,90 μονάδες και σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα βρίσκεται ο τραπεζικός δείκτης (+1,53%) στις 1.103,45 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι η χθεσινή (24/7) συνεδρίαση στη Λεωφόρο Αθηνών, ολοκληρώθηκε με ανεπαίσθητες απώλειες, σηματοδοτώντας ένα προσωρινό «φρένο» στο θετικό σερί της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι αγοραστές φαίνεται να παίρνουν και πάλι τα «ηνία» σήμερα, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τη δημοσίευση των εταιρικών μεγεθών των εισηγμένων και τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για το ύψος των επιτοκίων. Αναφορικά με το πρώτο, η Entersoft ήδη δημοσίευσε αποτελέσματα, σημειώνοντας «άλμα» 52% στα κέρδη προ φόρων στο πρώτο εξάμηνο στα €5 εκατομμύρια. Θα ακολουθήσουν την Πέμπτη η Μytilineos και η Titan, των οποίων τα μεγέθη μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στο ταμπλό, ενώ από τις 31 Ιουλίου ακολουθούν και οι τράπεζες. Αύριο Τετάρτη θα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Fed, όπου αναμένεται η αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά και η ομιλία του Τζερόμ Πάουελ, που θα δώσει κάποιες βασικές κατευθύνσεις για τις αποφάσεις της Τράπεζας για το επόμενο διάστημα, με αρκετούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι θα μπει σταδιακά ένα τέλος στον κύκλο σύσφιξης, δεδομένου ότι και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 3% για τον Ιούνιο. Παράλληλα την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ, που επίσης προβλέπεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο στο 4,25%, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει γνωστό και το αν θα αναγνωριστεί από την τράπεζα ο οίκος Scope, κάτι που θα μπορούσε να σημάνει σημαντικές εξελίξεις για τη χώρα μας καθώς ήδη την τοποθετεί ένα «σκαλοπάτι» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και πρόκειται να δημοσιεύσει report στις 4 Αυγούστου. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει νωρίτερα την επενδυτική βαθμίδα, δεδομένου ότι χρονικά έως τώρα οι οίκοι προετοιμάζονταν για μετά το καλοκαίρι. Τα μηνύματα για την ελληνική οικονομία σε κάθε περίπτωση παραμένουν θετικά, με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο να αναμένει ανάπτυξη 2,6% για φέτος και 2,8% για το 2024. Η εικόνα στις διεθνείς αγορές Με κέρδη ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα η Wall Street, τη Δευτέρα (24/7) με το Dow Jones να διευρύνει το θετικό σερί του στις 11 συνεδριάσεις, επίδοση που κρατάει από το Φεβρουάριο του 2017. Ακόμα, σε στενό εύρος τιμών διατηρήθηκαν οι περισσότεροι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία για τα επιτόκια εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ προσεκτικές είναι και οι κινήσεις των επενδυτών στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς σταθμίζουν μεν τα οικονομικά στοιχεία και τα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για τον «μαραθώνιο» συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών. Το ταμπλό στο Χ.Α Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές, η ΑLPHA BANK ανεβαίνει κατά 1,33%, η ΕΤΕ (+1,32%), η ΕUROBANK (+0,55%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+0,64%).

Σημαντικά κέρδη σημειώνουν επίσης η ΙΝΤΡΑΚΑΤ (+3,87%), ο ΑΔΜΗΕ (+3,76%), η ΔΕΗ (+1,27%), η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (+0,62%), ο ΟΠΑΠ (+0,31%), ο ΟΤΕ (+0,49%) και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (+0,95%).

Στον αντίποδα πτώση καταγράφουν οι μετοχές της COCA COLA (-0,32%), των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ (-0,38%), της ΙΝΤΡΑΛΟΤ (-1,49%), της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (-0,09%) και της ΡΕΒΟΪΛ (-0,27%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση.

ΑΔΜΗΕΤΡΑΠΕΖΕΣIntrakatΧρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός Δείκτηςμετοχές
Keywords
Τυχαία Θέματα