Ερντογάν-Συνθήκη Λωζάνης: Με νέες κινήσεις θα ενισχύσουμε τα κεκτημένα μας

Μήνυμα στην Ελλάδα για τη συμπαράστασή του απέναντι στις φωτιές έστειλε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην αναφορά του είπε χαρακτηριστικά: «Ενώ ανταποκριθήκαμε γρήγορα στις πυρκαγιές στη χώρα, σπεύσαμε να βοηθήσουμε και άλλες χώρες που είχαν ανάγκη.

Στείλαμε 2 αμφίβια αεροσκάφη και 1 πυροσβεστικό ελικόπτερο στη γειτονική μας Ελλάδα, η οποία παλεύει με μια μεγάλη πυρκαγιά.

Ευχόμαστε περαστικά

στους Έλληνες γείτονές μας, ιδιαίτερα στους κατοίκους της Ρόδου», υπογράμμισε ο Τούρκος Πρόεδρος σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Μήνυμα διπλωματίας προς Μητσοτάκη, Μπάιντεν και Μακρόν

Στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος, έστειλε μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Τζο Μπάιντεν, με τους οποίους και συνομίλησε κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Όπως σημείωσε «Στη Σύνοδο κορυφής του Βίλνιους πραγματοποιήσαμε διμερείς συναντήσεις με 13 ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν, του Γάλλου προέδρου κ. Μακρόν και του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη.

Σε αυτές τις συναντήσεις διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν με καμία χώρα, ιδίως με τους γείτονές μας και πιστεύουμε ότι θα επιλυθούν.

Πιστεύουμε ότι εάν ανοίξει ο χώρος για διάλογο και τη διπλωματία, τότε οι παρεξηγήσεις θα εξαλειφθούν και οι διαφορές θα επιλυθούν.

Το έχουμε πετύχει αυτό πολλές φορές τα τελευταία 21 χρόνια και τίποτα δεν μας εμποδίζει να το πετύχουμε και σήμερα.

Είμαστε αισιόδοξοι από τις συναντήσεις μας με τους Ευρωπαίους φίλους μας».

Να κάνουμε τα εδάφη της Ανατολής πατρίδα

Αναφερόμενος στην Αγιά Σοφιά και τη μετατροπή της σε τζαμί είπε ότι «Δοξάζω τον Θεό που μας αξίωσε να κάνουμε τζαμί την Αγιά Σοφιά.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επαναλειτουργία του τζαμιού της Αγίας Σοφίας, από την οποία συμπληρώνονται σήμερα 3 χρόνια, αποτελεί ένα από τα σημαντικά σύμβολα του αγώνα μας να κάνουμε τα εδάφη της Ανατολής πατρίδα.

Δοξάζω τον Θεό για άλλη μια φορά που μας έκανε αυτή την τιμή».

Θα ενισχύσουμε τα κεκτημένα της χώρας μας

Μιλώντας για τη Συνθήκη της Λωζάνης τόνισε ότι «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή μας, με στόχο μια ισχυρή Τουρκία στο πεδίο και στο τραπέζι.

Υπερασπιζόμενοι με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα που αποκτήσαμε με τη Συνθήκη της Λωζάνης, θα ενισχύσουμε τα κεκτημένα της χώρας μας με νέες κινήσεις».

ΕρντογάνΣυνθήκη της ΛωζάνηςΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
erntogan-synthiki-lozanis-me-nees-kiniseis-tha-enischysoume-ta-kektimena-mas.htm
Τυχαία Θέματα