Χρηματιστήριο: Διορθωτικές κινήσεις μετά το θετικό 11x11

Aπώλειες σημειώνει στο άνοιγμα της σημερινής (19/4) συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από 11 σερί θετικές συνεδριάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11:30 o Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,47% στις 1.115,54 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 14,64 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE βρίσκεται ελαφρά καθοδικά κατά 0,11% στις 2.704. Αντίθετα ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει μικρή άνοδο της τάξεως του 0,19% στις 841,23 μονάδες.

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις της Λεωφόρου

Αθηνών από τις αρχές του Απριλίου, έχουν «μαζέψει» κατά πολύ τις απώλειες του «κόκκινου» Μαρτίου, με σωρευτικά κέρδη κοντά στο 20% από τις αρχές του 2023, εκ των οποίων το 10% έχει σημειωθεί τον τελευταίο ένα μήνα.

Για το λόγο αυτό, είναι επόμενο οι επενδυτές να θέλουν να καρπωθούν ένα μέρος των κερδών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, οι τράπεζες ήταν οι απόλυτες πρωταγωνίστριες και οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. πολύ κοντά στο υψηλό 8,5ετίας, που κατεγράφη την 1η Μαρτίου (1.133,11 μονάδες).

Μπροστά στην ετυμηγορία μάλιστα του οίκου S&P, μάλιστα, την Παρασκευή, στο οποίο υπάρχει το ενδεχόμενο της αναβάθμισης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, η Κύκλος Χρηματιστηριακή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να «σπάσει» και αυτό το ρεκόρ.

Βέβαια, η JP Morgan σε έκθεσή της αναφέρει ότι η Ελλάδα, θα πρέπει να ξεχάσει την επενδυτική βαθμίδα πριν από τις εκλογές, αξιολογώντας ότι ο οίκος θα προτιμήσει να αναβαθμίσει τη χώρα μας μετά το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης, σενάριο που δεν είναι αρκετά πιθανό από τον α΄γύρο.

Επιπλέον, ο Οργανισμός Διαχείρισης δημοσίου Χρέους προχωρά σε επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, σταθερού επιτοκίου 4,25% με ημερομηνία λήξης στις 15 Ιουνίου 2033, που πρωτοβγήκε στις αγορές αρχές Ιανουαρίου, με στόχο την άντληση 300 εκατ. ευρώ.

Η πορεία του Χ.Α βέβαια για τον επόμενο μήνα τουλάχιστον θα καθοριστεί και από το αποτέλεσμα των εκλογών και από τις διεθνείς εξελίξεις και ειδικά από το «πάγωμα» ή την αύξηση των επιτοκίων, αλλά και από τα θετικά ή όχι αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών.

Τη «σκυτάλη» πήρε χθες η Εβροφάρμα, που ανακοίνωσε καθαρά κέρδη €1,4 εκατ. έναντι ζημιών στο έτος.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στα ίδια περίπου επίπεδα με προχθες (17/4) παρέμεινε η Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση, με τις κινήσεις των επενδυτών να είναι σπασμωδικές, «ισορροπώντας» μεταξύ εταιρικών αποτελεσμάτων και φόβων για ύφεση.

Αντίστοιχα, διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα εταιρικά αποτελέσματα και στις δηλώσεις των αξιωματούχων της Federal Reserve.

Στο ίδιο κλίμα, μικτά πρόσημα καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να επεξεργάζονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αλλά και τα… ανάμεικτα μηνύματα στελεχών της Fed.Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, η ALPHA BANK ανεβαίνει κατά 0,25%, η ΕΤΕ (+0,64%), η EUROBANK πέφτει κατά 0,37% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-0,08%).

Καθοδικά κινούνται επίσης οι μετοχές της ΔΕΗ (-1,03%), της ΕΥΔΑΠ (-1,17%), της JUMBO (-1,52%), της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-0,51%) και του ΟΛΘ -1,57%.

Στον αντίποδα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της ΑΤΤΙΚΑ (+0,83%), της COCA COLA (+0,64%), της ΚΑΡΕΛΙΑΣ (+1,91%), της ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ (+1,74%) και της ΡΕΒΟΙΛ (+3,73%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.)

Χρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός ΔείκτηςμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣκέρδητζίρος
Keywords
Τυχαία Θέματα