«Μπούκωμα» στις εφορίες λόγω last minute εκκαθάρισης αναδρομικών του 2013

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ έχουν μπει 200 χιλιάδες φορολογούμενοι που δεν υπέβαλλαν συμπληρωματική δήλωση στην εφορία για αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία έλαβαν το έτος 2013 και αφορούσαν προηγούμενα χρόνια. Τα ποσά αυτά προέρχονται από μισθούς και συντάξεις, τα οποία επιστράφηκαν με βάση δικαστικές αποφάσεις από το δημόσιο ή άλλους κρατικούς ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις σε δικαιούχους. Ωστόσο, τα ποσά αυτά δε δηλώθηκαν όπως προκύπτει από τις σχετικές βεβαιώσεις αναδρομικών αποδοχών, τις οποίες οι εργοδότες

υποχρεώθηκαν να εκδίδουν από το 2013 και μετά. Σημειώνεται ότι μέχρι εκείνη τη χρονιά δεν έστελναν προς έλεγχο πρόσθετη βεβαίωση αποδοχών πέραν της αρχικής, ούτε γινόταν φυσικά και διασταύρωση.

Με το φόβο της πενταετούς λοιπόν παραγραφής που ισχύει, λίγο πριν φύγει το 2019, η ΑΑΔΕ τρέχει να εκδώσει πράξεις επιβολής φόρου για τα εισοδήματα του 2013 μετά από τις σχετικές διασταυρώσεις.

Ήδη, η Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης με εντολή της σημειώνει ότι «πλήθος φορολογουμένων, αν και εισέπραξαν το έτος 2013 αναδρομικά μισθών και συντάξεων προηγούμενων ετών, δεν υπέβαλλαν τις σχετικές δηλώσεις ως όφειλαν, αφού ο φορολογούμενος υπέχει αυτοτελή και διακριτή υποχρέωση δήλωσής τους και τα εισοδήματα αυτά δεν περιελήφθησαν ούτε στη δήλωση του οικονομικού έτους 2014 ούτε σε κάποια τροποποιητική δήλωση».

Μάλιστα, η Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης προσθέτει ότι «λόγω του μεγάλου πλήθους των Α.Φ.Μ. που θα αποσταλούν και τη δυσκολία διαχείρισης τους μέχρι την καταληκτική προθεσμία τις 31/12/2019, η εκκαθάριση θα πρέπει να ξεκινήσει από τα μεγαλύτερα ποσά που εισπράχθηκαν και δεν δηλώθηκαν».

Πάντως, η κίνηση αυτή της Γενικής Διεύθυνσης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας των Εφοριακών ΠΟΕ ΔΟΥ η οποία καταλογίζει στην ηγεσία της ΑΑΔΕ ολιγωρία στην αξιοποίηση των στοιχείων και πρόθεση μετάθεσης των ευθυνών στους εφοριακούς υπαλλήλους.

Σύμφωνα με την πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στις δημόσιες οικονομικές επιχειρήσεις «είναι ανήθικο να στέλνεται την 18/12/2019 στις εφορίες όλης της χώρας έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης με την ένδειξη “ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΆ ΕΠΕΊΓΟΝ” με θέμα την έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού φόρου με βάση στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Διοίκηση εδώ και πάρα πολύ καιρό, ώστε να παραγραφούν στα χέρια των συναδέλφων».

Η Ομοσπονδία των εφοριακών καταγγέλλει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εφορίες καλούνται σε ελάχιστο χρόνο να προλάβουν να διορθώσουν και να εκκαθαρίσουν η καθεμιά τους μέχρι και 4.000 ή 4.500 φορολογικές δηλώσεις δικαιούχων αναδρομικών που δε τα δήλωσαν «διότι διαφορετικά παραγράφονται, με σημαντική ζημία για το ελληνικό δημόσιο, με απόλυτη και μοναδική ευθύνη της διοίκησης».

Με βάση, πάντως, τις οδηγίες που δόθηκαν , συνεργεία εφοριακών θα εργαστούν ακόμα και το Σαββατοκύριακο για να προλάβουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 να εκκαθαρίσουν με τα συμπληρωματικά στοιχεία από τις βεβαιώσεις αποδοχών.

Σημειώνεται ότι οι ημέρες αυτές είναι πολύ φορτωμένες για τις ΔΟΥ καθώς τις τελευταίες ημέρες του έτους τρέχουν όλοι για κατάθεση πινακίδων αυτοκινήτων, διακοπές εργασιών, ενώ η υποστελέχωση των υπηρεσιών δημιουργεί επιπλέον προσκόμματα.

Γιώργος Αλεξάκης

ΑΑΔΕεφορία
Keywords
Τυχαία Θέματα