Μπάιντεν: Η νίκη είναι κοντά- Στόχος οι 300 εκλέκτορες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι θα κερδίσει την κούρσα έναντι του αντιπάλου του, του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «με ξεκάθαρη πλειοψηφία και με το έθνος να μας στηρίζει».

Έχοντας επιτύχει μια ολική ανατροπή στις πολιτείες Πενσυλβάνια και Τζόρτζια, ο Μπάιντεν απεύθυνε μήνυμα νίκης στον αμερικανικό λαό, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι μπορεί να κερδίσει

ακόμα και 300 εκλέκτορες.

«Δεν έχουμε ακόμη μια τελική ανακοίνωση νικητή, αλλά οι αριθμοί μας λένε ότι είναι ξεκάθαρο», είπε ο Μπάιντεν από το Γουίλμινγκτον, Ντέλαγουερ, απόψε.

«Είμαστε καθ’ οδόν για 300 εκλέκτορες»

«Θα κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα. Κοιτάξτε τι συνέβη από χθες. Είκοσι τέσσερις ώρες ήμασταν πίσω στη Τζόρτζια τώρα είμαστε μπροστά και θα κερδίσουμε. Πριν από είκοσι τέσσερις ώρες ήμασταν πίσω στην Πενσυλβάνια, και θα κερδίσουμε. Και τώρα είμαστε μπροστά, αλλά κερδίζουμε στην Αριζόνα, κερδίζουμε στη Νεβάδα, και στην πραγματικότητα το προβάδισμά μας μόλις διπλασιάστηκε στη Νεβάδα. Είμαστε σε καλό δρόμο για περισσότερες από 300 ψήφους στο εκλεκτορικό κολέγιο. Κοιτάξτε τους εθνικούς αριθμούς. Θα κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα με σαφή πλειοψηφία και το έθνος να μας στηρίζει», επισήμανε.

«Είμαστε αντίπαλοι, όχι εχθροί»»

«Μπορεί να είμαστε αντίπαλοι, αλλά δεν είμαστε εχθροί. Είμαστε Αμερικανοί. Ας αφήσουμε στην άκρη την διχόνοια και τον θυμό. Ηρθε η ώρα να ξεπεράσουμε την οργή και να συσπειρωθούμε», τόνισε ο Μπάιντεν, ο οποίος σημειωτέον έδωσε έμφαση στην ομιλία του στον κορoνοϊό, αναλύοντας τα στοιχεία των θανάτων και των κρουσμάτων, καθώς οι ΗΠΑ καταγράφουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

«Χθες, μαζί με την Καμάλα Χάρις, είχαμε συναντήσεις με ειδικούς για θέματα υγείας και για την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει 'ξεφύγει' και μπορεί να φτάσουμε τα 200.000 την ημέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε να σώσουμε τις ζωές που έχουν χαθεί, όμως μπορούμε να σώσουμε πολλές ζωές στους επόμενους μήνες», δήλωσε.

«Η Δημοκρατία λειτουργεί»

Επιπροσθέτως, ο Μπάιντεν συνέστησε στον κόσμο να κάνει υπομονή μέχρι να τελειώσει η διαδικασία, υπογραμμίζοντας πως όλες οι ψήφοι θα μετρήσουν κανονικά.

«Και οι δύο ξέρουμε πως υπάρχει μεγάλη ένταση. Αλλά μπορεί να είναι μεγάλη μετά από μία τόσο σκληρή εκλογική διαδικασία σαν κι αυτή που έχουμε. Όμως πρέπει να θυμόμαστε πως πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι και υπομονετικοί. Να αφήσουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία όσο γίνεται η καταμέτρηση ΟΛΩΝ των ψήφων. Η Δημοκρατία λειτουργεί και όλες οι ψήφοι θα μετρηθούν όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να το σταματήσουν. Δεν θα επιτρέψω το αντίθετο. Οι πολίτες θα ακουστούν. Δεν έχω υπάρξει ποτέ πιο αισιόδοξος για το μέλλον αυτού του τόπου. Μην ξεχνάμε ποιοι είμαστε και τι έχουμε πετύχει όλοι μαζί» είπε ο Δημοκρατικός υποψήφιος που είχε στο πλευρό του την Καμάλα Χάρις, η οποία εντούτοις δεν έκανε δηλώσεις.

Μεγαλώνει η διαφορά

Η ομιλία του Μπάιντεν ήρθε την ώρα που η διαφορά του με τον Τραμπ μεγαλώνει ιδιαίτερα στην Πενσυλβάνια και σε Τζόρτζια, ενώ διατηρεί προβάδισμα σε Αριζόνα και Νεβάδα. Αν μάλιστα ο Μπάιντεν κερδίσει και στις τέσσερις αυτές πολιτείες εξασφαλίζει 306 εκλέκτορες.

Στην Πενσυλβάνια μετά και την τελευταία καταμέτρηση, ο Μπάιντεν έχει ξεπεράσει τον αντίπαλο του, καλύπτοντας μάλιστα μια διαφορά περίπου 700.000 ψήφων. Συγκεκριμένα προηγείται με 49,64% έναντι 49,21% του Τραμπ κάτι που μεταφράζεται σε σχεδόν 28.836 ψήφους.

Η ενσωμάτωση των ψήφων στην Πολιτεία βρίσκεται στο 98% και συνεχίζεται, ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα αμερικανικά δίκτυα, απομένουν ακόμα να καταμετρηθούν 150.000 ψήφοι, με 25.000 ψηφοδέλτια να προέρχονται από την πόλη της Φιλαδέλφεια. Σύμφωνα με το Decision Desk του Fox News, ο Μπάιντεν προβλέπεται να κερδίσει την πολιτεία με διαφορά της τάξης των 100.000 ψήφων και να γίνει έτσι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στην Τζόρτζια μια θεωρούμενη Ρεπουμπλικανική πολιτεία, ο Τζο Μπάιντεν επίσης ανέτρεψε την διαφορά, προηγούμενος πια με 4,240 ψήφους. Αν κερδίσει στη συγκεκριμένη πολιτεία θα γίνει ο πρώτος δημοκρατικός υποψήφιος που κάνει κάτι ανάλογο από το 1992 και τον Μπιλ Κλίντον.

Η πολιτεία πάντως της Τζόρτζια θα προχωρήσει σε επανακαταμέτρηση καθώς η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι κάτω του 1%.

Στην Αριζόνα, αντίθετα, είναι ο Δημοκρατικός υποψήφιος αυτός που βλέπει το προβάδισμα του να συρρικνώνεται, αν και όχι τόσο δραστικά. Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων στην Πολιτεία της Αριζόνας, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 50%, έναντι 48,6% του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research. Η διαφορά των δύο υποψηφίων έχει πέσει κάτω από τους 36,835 ψήφους.

Στη Νεβάδα, όπου τα δεδομένα δεν ανανεώνονται συνεχώς, ο Μπάιντεν προηγείται πια με 22,000 έχοντας διπλασιάσει τη διαφορά.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑΤζο ΜπάιντενεκλέκτορεςΠΕΝΣΥΛΒΑΝΙΑΝεβάδαΔημοκρατικοίΡεπουμπλικανοί
Keywords
Τυχαία Θέματα