Αρμενία- Αζερμπαϊτζάν: Φόβοι για δεύτερο πόλεμο στον μετασοβιετικό κόσμο

Η Αρμενία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τουλάχιστον 49 στρατιώτες της σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν.

Στην περιοχή σημειώθηκε μία απότομη κλιμάκωση των εχθροπραξιών με τις μεγάλες δυνάμεις να ζητούν αυτοσυγκράτηση.

Η Αρμενία είπε ότι αρκετές πόλεις κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένου του Τζερμούκ, του Γκόρις και του Καπάν, βομβαρδίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, και απάντησε σε αυτό που αποκάλεσε «ευρείας κλίμακας πρόκληση» από το Αζερμπαϊτζάν.

Το Μπακού αντίθετα είπε ότι δέχθηκε επίθεση από την Αρμενία.

Ο

Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι επιτίθεται σε αρμενικές πόλεις επειδή δεν ήθελε να διαπραγματευτεί για το καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενός θύλακα που βρίσκεται εντός του Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

«Η ένταση των εχθροπραξιών έχει μειωθεί, αλλά οι επιθέσεις σε ένα ή δύο μέτωπα από το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζονται», είπε ο Πασινιάν σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η τελευταία κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο χωρών του Νοτίου Καυκάσου τροφοδότησε φόβους ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει ένας δεύτερος πλήρης πόλεμος στον μετασοβιετικό κόσμο εκτός από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΑρμενίαΑζερμπαϊτζάν
Keywords
Τυχαία Θέματα