Απώλειες στις ασιατικές αγορές ελέω Fed και Adani

11:10 6/2/2023 - Πηγή: Reporter

Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας (6/2), μετά και την ισχυρότερη από το αναμενόμενο έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που δίνει στη Federal Reserve περιθώρια για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, καθώς συνεχίζει τις προσπάθειές της να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Οι μετοχές ακινήτων και τεχνολογίας ηγήθηκαν των απωλειών στο Χονγκ Κονγκ,

με εξαίρεση να αποτελεί μόνο ο ιαπωνικός Nikkei που κινήθηκε ανοδικά.

Οι μετοχές του Adani Group υποχώρησαν ξανά, καθώς οι ισχυρισμοί για χειραγώγηση μετοχών και λογιστική απάτη που εγείρονται από τον Hindenburg εγείρουν ανησυχίες για δευτερογενείς επιπτώσεις στις ευρύτερες ινδικές αγορές και στους δανειστές της Wall Street.

Ο δείκτης δισεκατομμυριούχων του Bloomberg έδειξε περαιτέρω μείωση στην καθαρή περιουσία του ιδρυτή και προέδρου Gautam Adani την Παρασκευή, καθώς η καθαρή περιουσία του μειώθηκε περισσότερο από 51,1%, ή 61,6 δισεκατομμύρια δολάρια από το ξεκίνημα του έτους.

Σε άλλα μάκρο, η Τράπεζα της Ιαπωνίας προσέγγισε τον υποδιοικητή της Masayoshi Amamiya για να διαδεχθεί ενδεχομένως τον Haruhiko Kuroda στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, ανέφερε η Nikkei.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ιαπωνική κυβέρνηση και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος συζήτησαν το θέμα με τον σημερινό αντικυβερνήτη.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα παρουσιάσει στο κοινοβούλιο τους υποψηφίους της για να αναλάβουν τον ηγετικό ρόλο στην κεντρική τράπεζα, καθώς η θητεία του Kuroda λήγει στις 8 Απριλίου.

Επίσης, ο όγκος λιανικού εμπορίου της Αυστραλίας μειώθηκε κατά 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία από το Αυστραλιανό Στατιστικό Γραφείο.

Η πτώση είναι μικρότερη από την πτώση 0,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 3,9% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκε 7,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,67%, κλείνοντας στις 27.693,65 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 2,19% στις 21.186 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες 0,76% στις 3.238,70 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 1,18% στις 11.912,56 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted υποχώρησε 1,34% και έκλεισε στις 15.392,82 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 1,70% στις 2.438,19 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.539 μονάδες, χάνοντας 0,25%.

ασιατικές αγορέςΑΣΙΑΩκεανίαΑυστραλίαΚίναιαπωνίαNikkeiKospi
Keywords
Τυχαία Θέματα