Η κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού έπληξε σοβαρά τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

10:21 6/2/2023 - Πηγή: Reporter

Σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας δημιούργησε η κατάρριψε του κινεζικού μπαλονιού που εντοπίστηκε να πετάει πάνω από αμερικανικό έδαφος.

Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε το Σάββατο, στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας, το κινεζικό αυτό μπαλόνι το οποίο, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ήταν κατασκοπευτικό και είχε στόχο να συγκεντρώνει ευαίσθητες πληροφορίες.

Το Πεκίνο υποστηρίζει από την πλευρά του ότι επρόκειτο το μπαλόνι να χρησιμοποιούνταν για πολιτικούς σκοπούς και κατηγόρησε τις ΗΠΑ

ότι «υπερέβαλαν» καταρρίπτοντάς το.

Το περιστατικό προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να ακυρώνει την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του στην Κίνα.

«Οι αμερικανικές ενέργειες επηρέασαν σοβαρά και έπληξαν τις προσπάθειες και την πρόοδο των δύο πλευρών να σταθεροποιήσουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις μετά τη συνάντηση στο Μπαλί μεταξύ των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Σίε Φενγκ.

Η κινεζική κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης» και «επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα», συμπλήρωσε.

ΗΠΑΚίναΚΙΝΕΖΙΚΟ ΜΠΑΛΟΝΙΜπλίνκεν
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ-Κίνας,ipa-kinas