Απώλειες στις ασιατικές αγορές- «Βαρίδια» Fed, πόλεμος και κορονοϊός

10:24 6/4/2022 - Πηγή: Reporter

Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τετάρτης (6/4), καθώς οι επενδυτές «ζυγίζουν» το ενδεχόμενο επιθετικής νομισματικής σύσφιξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται και οι νέες δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έφθασαν σε υψηλά πολλών

ετών και οι χρηματιστηριακές αγορές βρέθηκαν στο «κόκκινο», αφού η διοικητής της Fed Λάελ Μπρέιναρντ δήλωσε ότι περίμενε ότι ένας συνδυασμός αυξήσεων επιτοκίων και ταχείας απορροής του ισολογισμού θα οδηγούσε τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ σε «πιο ουδέτερη θέση» αργότερα φέτος. .

Οι επενδυτές περιμένουν την Τετάρτη τη δημοσίευση πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, τα οποία θα εξετάσουν ενδελεχώς για ενδείξεις σχετικά με την προοπτική αύξησης 50 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της τον Μάιο.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει 80% πιθανότητα η Fed να ακολουθήσει αυτή την πορεία», δήλωσε ο Κάιλ Ρόντα, αναλυτής αγοράς στην IG στη Μελβούρνη. «Υπάρχει η προσδοκία ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 bps τον Ιούνιο και, αν αυτό γίνει πιο πιθανό, τότε η αναπροσαρμογή αυτών των κινδύνων θα μπορούσε να πυροδοτήσει άλλη μια έξαρση στη μεταβλητότητα», συμπλήρωσε.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αναφοράς ανήλθε σε υψηλό σχεδόν τριών ετών στο 2,631% την Τετάρτη, καθώς σημειώθηκε sell off μετά τις δηλώσεις Μπρέιναρντ.

Η απόδοση των 2ετών ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019 και η απόδοση 5ετών στο υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2018.

Στα μάκρο, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών της Κίνας συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών τον Μάρτιο, καθώς η αύξηση των λοιμώξεων από τον κορονοϊό περιόρισε την κινητικότητα και επιβάρυνε την καταναλωτική συμπεριφορά.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κατέγραψε απώλειες κατά την... επιστροφή του από ττην αργία, φεύγοντας από το υψηλό ενός μήνα που έφτασε τη Δευτέρα.

Την Τρίτη, οι κινεζικές Αρχές παρέτειναν το lockdown λόγω κορονοϊού στη Σαγκάη, παρά την αυξανόμενη οργή για τους κανόνες καραντίνας.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι φόβοι ότι οι περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία θα βλάψουν την οικονομία της Ευρώπης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα επιβάλουν την Τετάρτη νέες κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και αξιωματούχους και θα απαγορεύσουν τις νέες επενδύσεις εκεί, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το δολάριο διαπραγματεύεται σταθερά έναντι του γιεν στα 123,98 γιεν, δεδομένης της απόφασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει την απόδοση των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων κάτω από το 0,25%.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,58%, κλείνοντας στις 27.350,30 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,27% στις 22.212 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ανέβηκε οριακά 0,02% στις 3.283,43 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,82% στις 12.128,34 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted σημείωσε πτώση 0,58% και έκλεισε στις 17.522,50 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,88% στις 2.735,03 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.490,10 μονάδες, χάνοντας 0,50%.

ασιατικές αγορέςNikkeiKospiιαπωνίαΑΣΙΑΚίναΩκεανία
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα