Απώλειες άνω του 1% στο Χρηματιστήριο Αθηνών- Αναζητούνται στηρίγματα

12:16 4/9/2023 - Πηγή: Reporter

Με μεγάλες απώλειες ξεκινάει την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας (4/9), το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,09% στις 1.285,53 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE πέφτει κατά 0,42% στις 3.161,93 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης διολισθαίνει κατά 0,96% στις 1.029 μονάδες.

Η ελληνική αγορά εξακολουθεί να δυσκολεύεται να υπερβεί την περιοχή των 1.300 μονάδων και οι κινήσεις των επενδυτών φαίνονται νευρικές,

αφενός λόγω της γενικότερης αστάθειας στις διεθνείς αγορές, αφ' ετέρου επειδή αναμένουν περισσότερες αφορμές για πιο τολμηρές κινήσεις, όπως το report της DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, όπου θα δείξει αν η Ελλάδα θα επανακτήσει ή όχι την επενδυτική βαθμίδα.

Περαιτέρω, ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας «βαρύς» μήνας, με τους επενδυτές να αναμένουν επίσης τις οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, αλλά και τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για το ύψος των επιτοκίων.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι «στο τραπέζι» και τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και ο Τζερόμ Πάουελ, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα κάνουν ότι χρειάζεται για να καταπολεμήσουν τον «επίμονο» πληθωρισμό και να τον φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα του 2%.

Ωστόσο, υπήρξαν επίσης σαφείς για το ότι θα εξετάζουν τα εκάστοτε οικονομικά δεδομένα και δε θα προβούν σε βιαστικές κινήσεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν μία ύφεση.

Από εκεί και πέρα τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων παρέχουν επιπλέον στηρίγματα αλλά και τα επιχειρηματικά deals, με την Ideal Holdings να αποκτά το 100% των Αττικών Πολυκαταστημάτων.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου θα διαμορφωθεί το 2023 στα €392,1 εκ. από €174,7 εκ. το 2022, τα κέρδη EBITDA στα €53,2 εκ. από €27,4 εκ. το 2022 (αύξηση κατά 94%), τα κέρδη προ φόρων στα €38,5 εκ. από €21,5 εκ. (+79%).

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Σε χαμηλά επίπεδα περιορίστηκαν οι διακυμάνσεις στη Wall Street την Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι στην έναρξη της συνεδρίασης οι σημαντικότεροι δείκτες έστειλαν μηνύματα για σημαντική άνοδο.

Από την άλλη, θετικά πρόσημα καταγράφονται σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια, τα οποία επεκτείνουν το ράλι της περασμένης εβδομάδας, με επικεφαλής τις κινεζικές μετοχές, εν μέσω συζητήσεων ότι όλα τα μικρά «βήματα» βελτίωσης της πολιτικής του Πεκίνου ενδέχεται να αποτελέσουν πραγματικά κίνητρα για τους επενδυτές, ειδικά σε ό,τι αφορά το πεδίο του real estate.
Τέλος, λαμβάνοντας ώθηση από την ανάλογη ενίσχυση στις αγορές της Ασίας-Ωκεανίας η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε σε ανοδικό έδαφος για τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Το ταμπλό στο Χ.Α

Θετικά κινούνται οι μετοχές της ΑLPHA BANK (+0,06%), της ΕΤΕ (+0,39%), της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+0,06%) και της ΕUROBANK διολισθαίνουν κατά 1,07%.

Άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΙΝΤΡΑΛΟΤ (+5,71%), της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (+0,48%), του ΟΠΑΠ (+0,57%), του ΟΤΕ (+0,21%) και της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ (+1,03%).

Αντίθετα πτωτικά κινούνται οι μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,61%), ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ (-0,96%), της ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ (-0,37%), της ΡΕΒΟΙΛ (-1,76%) και της ΟΛΠ (-0,23%).

Δείτε τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και τη μεγαλύτερη πτώση ΕΔΩ.

Χρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός ΔείκτηςμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα