Ρύζι: «Άλμα» 15ετίας στις τιμές στην Ασία- Η νέα απειλή

11:08 4/9/2023 - Πηγή: Reporter

Ακόμα ένα πλήγμα δέχεται η αγορά ρυζιού σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού μετά τους περιορισμούς που επέβαλε στις εξαγωγές η Ινδία, πλέον οι ισχυρές βροχοπτώσεις είναι πιθανό να προκαλέσουν πλημμύρες σε ορυζώνες της νότιας Κίνας αυτή την εβδομάδα απειλώντας την παραγωγή του σιτηρού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο, οι καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσε ο τυφώνας Χαϊκούι, αναμένεται να πλήξουν τμήματα των επαρχιών Φουτζιάν, Γκουανγκντόνγκ και νότια της Τζιανγκσί από σήμερα, Δευτέρα (4/9) έως την Πέμπτη, πλημμυρίζοντας ενδεχομένως καλλιέργειες ρυζιού και λαχανικών.

Το

πρακτορείο Bloomberg, σημειώνει ότι αυτή η πλημμύρα θα είναι το τελευταίο «επεισόδιο» των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχουν πλήξει την Κίνα το φετινό καλοκαίρι.

Εκτινάσσονται οι τιμές ρυζιού

Τη στιγμή που περιορίζονται οι αποστολές από τον κορυφαίο εξαγωγέα ρυζιού, την Ινδία, οι πλημμύρες στην Κίνα αποτελούν μια άμεση απειλή για το ρύζι. Στο μεταξύ, οι περιορισμένες προμήθειες σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν εκτινάξει τις τιμές στην Ασία στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 15 ετών.

Οποιαδήποτε σημαντική μείωση της παραγωγής στην Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό και εισαγωγέα, θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή σε μια ήδη πληττόμενη αγορά.

Ισχυρές βροχοπτώσεις τον Αύγουστο πλημμύρισαν ορισμένους ορυζώνες στη βορειοανατολική περιοχή, αν και η πλήρης εικόνα των ζημιών παραμένει ασαφής.

Σε άλλα μέρη της χώρας, ψυχρά κύματα αναμένεται να πλήξουν τη βορειοανατολική περιοχή και τη βόρεια επαρχία Χεμπέι, απειλώντας να επιβραδύνουν την ωρίμανση των φθινοπωρινών καλλιεργειών σιτηρών και να αυξήσουν περαιτέρω την υγρασία του εδάφους των χωραφιών που πλημμύρισαν νωρίτερα.

Η ξηρασία που πλήττει τις βορειοδυτικές περιοχές, ιδίως την επαρχία Γκανσού, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην καλλιέργεια καλαμποκιού . Αν και αναμένονται κάποιες βροχές τις επόμενες 10 ημέρες, δεν θα βοηθήσουν πολύ τις καλλιέργειες, αναφέρει επίσης η μετεωρολογική υπηρεσία.

Το Γκανσού είναι η μεγαλύτερη βάση παραγωγής σπόρων καλαμποκιού στην Κίνα, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ της εθνικής παραγωγής.

ρύζιΤιμέςΆνοδοςΑΣΙΑΚίνα
Keywords
Αναζητήσεις
ryzi-alma-15etias-stis-times-stin-asia--i-nea-apeili.htm
Τυχαία Θέματα