Από... τρία χωριά χωριάτες στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις «απειλές» Κασσελάκη

Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο απογοητευτικό που ο Στέφανος Κασσελάκης δεν περίμενε καν το δεύτερο γύρο πριν ανοίξει ένα νέο γύρο αντιπαραθέσεων εντός του κόμματος.

Ο κ. Κασσελάκης συνδύασε την ανακοίνωση των νέων τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ με μία αιχμηρή δήλωση προς τους διαφωνούντες, προειδοποιώντας πως "όποιος υπονομεύσει την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ,

θα μείνει εκτός ψηφοδελτίων".

Το μήνυμα αυτό είχε ασφαλώς αποδέκτες άτομα που έμειναν εκτός της "σκιώδους" κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος και φυσικά πολλοί ακόμα που έχουν εκφραστεί δημόσια κατά του νέου προέδρου. Για παράδειγμα, Φίλης, Σκουρλέτης, Βούτσης έμειναν επίσης εκτός και σίγουρα αναμένονται εξελίξεις.

Η "απειλή" Κασσελάκη πως θα τους κόψει από τα ψηφοδέλτια επιδείνωσε το κλίμα, με κορυφαία στελέχη να επικαλούνται το Καταστατικό του κόμματος. Κατηγορούν τον νέο πρόεδρο πως το καταστρατηγεί και πως χρησιμοποιεί τακτικές που δεν υπάρχουν στην Αριστερά και που, όπως σημειώνουν, δεν ακολούθησε ποτέ ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν πως η δήλωση Κασσελάκη ήρθε μετά από πολλά ανοίγματα που έλαβαν αρνητικές απαντήσεις. Όλοι οι παραπάνω κλήθηκαν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης, αλλά αρνήθηκαν, επισημαίνουν άνθρωποι του νέου προέδρου.

Έτσι, οι νέοι τομεάρχες είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόσωπα που στήριξαν τον κ. Κασσελάκη στη «μάχη» για την προεδρία του κόμματος. Και φυσικά το ερώτημα είναι ποια θα είναι η επόμενη μέρα.

Το συνέδριο του κόμματος είναι πια βέβαιο ότι θα μετατεθεί για μετά το Νοέμβριο και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε αν θα υπάρξει "αυτοσυγκράτηση" ή αν θα ξεσπάσει εμφύλιος πριν καν φτάσουμε σε αυτό το ορόσημο.

Το σίγουρο είναι πως πλέον εντός του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνονται τρεις τάσεις. Οι "νεο-προεδρικοί" που στηρίζουν Κασσελάκη, οι διαφωνούντες (53, Ομπρέλα και άλλοι) που αποτελούσαν πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια και εκφράζουν πολιτικές διαφωνίες με τη νέα ηγεσία, αλλά και οι "ΠΑΣΟΚικοί". Μία μικρότερη ομάδα που θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιδιώξει συνεργασία και συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ (βλέπε Σπίρτζη).

Από... τρία χωριά χωριάτες, λοιπόν, που καλούνται να συνυπάρξουν. Για να είμαστε ειλικρινείς, κάτι τέτοιο μοιάζει πρακτικά αδύνατο. Το ζήτημα είναι πότε θα γίνει η μεγάλη σύγκρουση. Θα περιμένουν μέχρι το συνέδριο ή θα πάρουν... φωτιά νωρίτερα τα Όργανα του κόμματος.

Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως ο Κασσελάκης έχει ήδη κανονίσει ένα ταξίδι στις ΗΠΑ και μετά πρέπει να μπει στρατό. Συνεπώς, χρόνος για τις αγαπημένες... ζυμώσεις της Αριστεράς υπάρχει.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΣΥΡΙΖΑΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣτάσειςδιαφωνούντες
Keywords
Τυχαία Θέματα