Ανησυχία για το νέο στέλεχος της Όμικρον «Αρκτούρος»-Πλήττει κυρίως παιδιά

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί νέο στέλεχος κορονοϊού με την ονομασία «Αρκτούρος» που έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε διάφορες χώρες του κόσμου και φαίνεται να πλήττει κυρίως τα παιδιά.

Ο «Αρκτούρος» έχει ήδη προκαλέσει έξαρση κρουσμάτων στην Ινδία, όπου οι μολύνσεις μέσα σε ένα μήνα έχουν αυξηθεί κατά 13 φορές και ορισμένες πολιτείες έχουν επαναφέρει το μέτρο της χρήσης προστατευτικής μάσκας σε δημόσιους χώρους.

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ξεκίνησε εικονικές ασκήσεις αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει εάν τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν

μια πιθανή εισροή ασθενών μετά την αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επί του παρόντος τον Αρκτούρο, γνωστό και ως XBB.1.16, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Ιανουαρίου, με αξιωματούχους να λένε ότι έχει κάποιες μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία.

Μέχρι στιγμής, ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων έχει εντοπιστεί εκεί που βρέθηκε για πρώτη φορά η νέα παραλλαγή, στην Ινδία, η οποία είναι μια από τις λίγες χώρες όπου τα καταγεγραμμένα κρούσματα COVID αυξάνονται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει επίσης εντοπιστεί στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα σε Καλιφόρνια, Νιου Τζέρσεϊ, Βιρτζίνια, Τέξας, Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Ιλινόις, Μινεσότα, Τζόρτζια, Φλόριντα, Πενσυλβάνια, Οχάιο, Νεβάδα, Ιντιάνα, Βόρεια Καρολίνα , Λουιζιάνα και Ντέλαγουερ. Μια υπο-παραλλαγή, η XBB.1.16.1, έχει επίσης αναφερθεί στη Νεμπράσκα, στο Μιζούρι και στο Μίσιγκαν. Προς το παρόν καμία νέα παραλλαγή δεν αντιπροσωπεύει το 1% σε εθνικό επίπεδο. Η XBB.1.16 και οι υπο-παραλλαγές της έχουν επίσης εντοπιστεί σε Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ισραήλ, Καναδά, Μαλαισία, Δανία, Νέα Ζηλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Ολλανδία, Ταϊλάνδη, Σουηδία, Νότια Αφρική, Ιταλία και την Κίνα.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα παραμένουν τα ίδια με προηγούμενες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της δύσπνοιας και του βήχα, αν και πολλοί ασθενείς αναφέρουν επίσης επιπεφυκίτιδα και κολλώδη μάτια.

Τα συμπτώματα της εν λόγω υποπαραλλαγής στα παιδιά είναι:

Υψηλός πυρετός

Βήχας

Κνησμώδης επιπεφυκίτιδα ή ροζ μάτι χωρίς πύον αλλά με κολλώδη μάτια

Ρινική έκκρισηΑΡΚΤΟΥΡΟΣόμικρονκορονοιόςΠΑΙΔΙΑΙνδίαυποπαραλλαγή
Keywords
Τυχαία Θέματα