Αμυντικές Δαπάνες-ΝΑΤΟ: 11 χώρες πάνω από 2%- Τρίτη η Ελλάδα

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρουσιάζει το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo, παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πολλές χώρες που είναι στο ΝΑΤΟ αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες με πολύ αργό ρυθμό. Το 2023, οι περισσότερες από αυτές εξακολουθούν να στερούνται του στόχου να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα.

Συγκεκριμένα, μόλις 11 από τις 30 χώρες της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας ξεπερνούν αυτό το στόχο. «Στην Ευρώπη,

ο στόχος του 2% επιτυγχάνεται σχεδόν αποκλειστικά κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ.

Οι χώρες-μέλη περαιτέρω στη Δύση αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες προσεκτικά», λέει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας του ifo, Marcel Schlepper.

Σε σύγκριση με το 2021, η Γερμανία θα αυξήσει τις δαπάνες της κατά 0,1% στο 1,6% του ΑΕΠ της, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών από το ειδικό ταμείο της χώρας για τις Ομοσπονδιακές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό προκύπτει από τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου ifo.

Το νούμερο αυτό τοποθετεί τη Γερμανία στη 17η θέση. «Σε απόλυτες τιμές, η Γερμανία θα υπολείπεται του στόχου του 2% κατά 17 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα από όλες τις χώρες», λέει ο ερευνητής του ifo, Florian Dorn.

Εξαιρουμένων των ΗΠΑ, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα δαπανήσουν κατά μέσο όρο το 1,8% του ΑΕΠ τους στην άμυνα το 2023.

Συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, το ποσοστό είναι 2,6%. Αυτό ανέρχεται σε συνολική δαπάνη 1,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Το 2023, η Πολωνία, που είναι γείτονας της Ουκρανίας θα επιτύχει το μεγαλύτερο άλμα σε σχέση με το ΑΕΠ. Η χώρα έχει σχεδόν διπλασιάσει το ποσοστό της σε σύγκριση με το 2021, από 2,2% σε 4,3%.

Αυτό είναι περίπου 17 δισεκατομμύρια ευρώ πάνω από τον στόχο του 2% του ΑΕΠ. Με 3,3%, οι ΗΠΑ έρχονται στη δεύτερη θέση ως προς τις δαπάνες, ακολουθούμενες από την Ελλάδα (3,1%) και τις χώρες της Βαλτικής Εσθονία (2,9%) και τη Λιθουανία (2,6%).

Το νέο μέλος, η Φινλανδία ξοδεύει 2,4%, το Ηνωμένο Βασίλειο (2,2%, μείον 0,1%) και η Γαλλία (1,9%, αμετάβλητο) βρίσκονται κοντά στην επίτευξη του στόχου.

Πίνακας με το ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανούν το 2023 οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες (2η στήλη η μεταβολή από το 2021)

ΝΑΤΟΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣΝΑΤΟΑΕΠIfo
Keywords
Τυχαία Θέματα