Άλμα 24% για το φυσικό αέριο!

Η Ρωσία έκανε πράξη την απειλή και έκλεισε την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία. Όπως ήταν αναμενόμενο η εξέλιξη αυτή κάνει την τιμή του φυσικού αερίου να... καλπάζει.

Ο δείκτης αναφοράς για τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσε άνοδο 24% στα 127,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου.

Επί αρκετές εβδομάδες, η Μόσχα και η ΕΕ είναι εγκλωβισμένες σε μια διαμάχη σχετική με την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια. Το ευρωπαϊκό μπλοκ

υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με παραβίαση των κυρώσεων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και η κίνηση κατά της Πολωνίας και της Βουλγαρίας ουσιαστικά αφαιρεί από την εργαλειοθήκη της ΕΕ την επιλογή επιβολής κυρώσεων για το φυσικό αέριο. Η διακοπή της ροής από τη Μόσχα υποδηλώνει επίσης τη χρήση της ενέργειας ως «όπλο», καθώς η σύγκρουση ξεπερνά τα σύνορα της Ουκρανίας.

«Οποιοσδήποτε αγοραστής απορρίπτει τη νέα διαδικασία πληρωμής διατρέχει έναν πραγματικό κίνδυνο διακοπής των προμηθειών», δήλωσε η Κάτια Γιαφιμάβα, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Η κίνηση δημιουργεί επίσης πρόσθετη ζήτηση καθώς η Πολωνία και η Βουλγαρία θα χρειαστεί να αγοράσουν φυσικό αέριο για να αντικαταστήσουν τις ροές, σύμφωνα με το Jefferies Group.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟμπλόκοΡωσίαΕυρώπη
Keywords
Τυχαία Θέματα