Αλλάζουν τα «πονταρίσματα» για τις μειώσεις επιτοκίων της Fed

Την χρονική μετάθεση της έναρξης του κύκλου μείωσης των επιτοκίων είχαν ως αποτέλεσμα οι επιθετικές δηλώσεις αξιωματούχων των κεντρικών τραπεζών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Η Federal Reserve δεν θα αρχίσει να «χαλαρώνει» τα επιτόκια πριν από τον Μάιο, στοιχηματίζουν πλέον οι traders, παρατείνοντας κατά δύο μήνες τη διαδικασία, καθώς τα προηγούμενα «πονταρίσματα» έκαναν λόγο για έναρξη των μειώσεων από τον Μάρτιο.

Τα ισχυρότερα

από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία, σε συνδυασμό με τα σχόλια των τραπεζιτών, έφεραν «σύννεφα» στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με την ιδέα μιας νωρίτερης έναρξης των μειώσεων επιτοκίων να φαντάζει πλέον πιο μακρινή.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών, ενώ ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Austan Goolsbee, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα δεσμευτεί για μειώσεις επιτοκίων μέχρι να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επανέλθει στον στόχο του 2%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αντανακλούσαν περίπου 47% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της Fed έως τον Μάρτιο, από 55% νωρίτερα.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Μάρτιο από το τρέχον εύρος του 5,25%-5,5% ανερχόταν σχεδόν στο 80%, αντανακλώντας την ταχύτερη από την αναμενόμενη μείωση του πληθωρισμού. Οι ίδιοι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed είχαν επίσης σηματοδοτήσει κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ότι η εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων τους πιθανότατα έφθασε στο τέλος της και ότι το 2024 θα αρχίσουν πιθανότατα να αντιστρέφουν την πορεία τους.

Την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο, τα σημάδια της συνεχιζόμενης ισχύος των καταναλωτών και οι ενδείξεις ότι η μάχη για τον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη κερδηθεί, έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη στην πιθανότητα η Fed θα τα αλλάξει όλα τόσο σύντομα.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες, ενόψει της συνάντησής τους στα τέλη Ιανουαρίου, έχουν επίσης προτείνει ότι μια μείωση των επιτοκίων ενδέχεται να μην είναι επικείμενη, παρόλο που συνεχίζουν να επικαλούνται την πρόοδο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, με την «πόρτα» για αύξηση επιτοκίων να ανοίγει λίγο αργότερα μέσα στο έτος.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να βλέπουν μια σειρά από μειώσεις επιτοκίων φέτος, όταν ξεκινήσει η Fed, αν και με βάση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης τώρα στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να πραγματοποιήσει μόλις πέντε μειώσεις 25 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους, λιγότερο από τις έξι μειώσεις που τιμολογούσε νωρίτερα.

#FEDERAL_RESERVE #επιτόκια
Keywords
Αναζητήσεις
allazoun-ta-pontarismata-gia-tis-meioseis-epitokion-tis-fed.htm
Τυχαία Θέματα