Ανησυχίες για την εφοδιαστική αλυσίδα και μακροπρόθεσμα εκφράζουν κορυφαίοι CEOs

Κορυφαίοι CEOs, από ολόκληρο τον κόσμο, παρακολουθούν στενά τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, προειδοποιώντας ότι αυτού του είδους η αστάθεια στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι πιθανό να παραμείνει.

Οι Χούθι της Υεμένης επιτίθενται σε εμπορικά πλοία που ταξιδεύουν στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο. Η ομάδα ανταρτών, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, ισχυρίζεται ότι οι επιθέσεις αποτελούν απάντηση στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων με στόχο να σταματήσουν τις επιθέσεις και να προστατεύσουν τα εμπορικά πλοία. Ωστόσο, οι εντάσεις είναι τόσο υψηλές που αρκετά φορτηγά πλοία έχουν σταματήσει τη διέλευσή τους από την περιοχή και αντ' αυτού μεταφέρουν εμπορεύματα μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας στην Αφρική. Η εκτροπή αυτή προσθέτει περίπου 10 ημέρες στο ταξίδι, καθιστώντας τη μεταφορά αντικειμένων από την Ασία στην Ευρώπη και αντίστροφα πιο χρονοβόρα και δαπανηρή.

Ο Jesper Brodin, διευθύνων σύμβουλος της Ingka Group, μιλώντας στο CNBC, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει, νομίζω, να ζούμε σε πιο ταραγμένους καιρούς και φυσικά είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι έχουμε άλλη μια διαταραχή στον κόσμο».

Όταν ρωτήθηκε αν αυτή η αστάθεια είναι το νέο φυσιολογικό, είπε: «Θα το έλεγα, τα τελευταία χρόνια έχουμε αποδεχθεί το γεγονός ότι ο κόσμος είναι πιο δυναμικός και πιο ταραγμένος». Ο Όμιλος Ingka διαχειρίζεται ορισμένα από τα καταστήματα ΙΚΕΑ και ο Brodin δήλωσε ότι, σε αντίθεση με την πανδημία του Covid-19, αυτή τα στιγμή, τα αποθέματα «είναι γεμάτα, οπότε είμαστε σε καλή κατάσταση».

Η εφοδιαστική αλυσίδα διαταράχθηκε παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της επακόλουθης ανάκαμψης, δεδομένων των περιορισμών και του κλεισίματος των συνόρων. Παρ’ όλο που υπήρξε ανάκαμψη στον τομέα, οι πρόσφατες συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και μια συνολικά πολύπλοκη γεωπολιτική εικόνα οδηγούν τις μεταφορές εμπορευμάτων σε υψηλότερες τιμές και καθιστούν αναγκαία την επανεξέταση της αποτελεσματικότητας ορισμένων διαδικασιών.

Ο Tobias Meyer, διευθύνων σύμβουλος της DHL, μοιράστηκε τις ανησυχίες του σχετικά με τη νέα κανονικότητα για τις αλυσίδες εφοδιασμού. «Αυτό που έχουμε είναι συνεχείς διαταραχές», δήλωσε. «Έχουμε ένα ζήτημα στη διώρυγα του Παναμά, έχουμε ένα ζήτημα στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτά είναι πράγματα που συσσωρεύονται και υπάρχει ανησυχία γύρω από αυτό».

«Θα δούμε συνεχή αστάθεια», δήλωσε ο Meyer. Κατά τη διάρκεια του 2024 και του 2025 ο κόσμος θα συνεχίσει να βλέπει αστάθεια «επειδή οι πηγές των διαταραχών είναι, απλώς, πολύ ενεργές».

Η αστάθεια στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και περισσότερους πονοκεφάλους για τους κεντρικούς τραπεζίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον υψηλό πληθωρισμό από το 2022.

«Η γεωπολιτική κατάσταση δεν είναι πολύ καλή», δήλωσε o Thomas Jordan, διοικητής της ελβετικής κεντρικής τράπεζας.

«Αν έχουμε μια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ή στην Ανατολική Ευρώπη ... αυτό θα μπορούσε εύκολα να έχει αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας, στο γενικότερο κλίμα στην οικονομία, αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στη συναλλαγματική ισοτιμία στον πληθωρισμό κ.λπ. Και τότε πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να αντιδράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», συμπλήρωσε.

«Έχουμε μια προσέγγιση διαχείρισης κινδύνου, στη νομισματική μας πολιτική, θα λάβουμε υπόψη αυτούς τους κινδύνους και, στη συνέχεια, θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο να αντιδράσουμε σε αυτές τις εξελίξεις», πρόσθεσε.

#εφοδιαστική_αλυσίδα #ΝΑΥΤΙΛΙΑ #Χούθι #Εμπόριο #CEOs #Νταβός
Keywords
Αναζητήσεις
anisychies-gia-tin-efodiastiki-alysida-kai-makroprothesma-ekfrazoun-koryfaioi-ceos.htm
Τυχαία Θέματα