ΕΕ: Εντός 2023 ο Νόμος για την ελευθερία των ΜΜΕ!

Μέχρι το τέλος του έτους και μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των συ νομοθετών της ΕΕ, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογής ο νέος Νόμος για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης!

Αυτό, τουλάχιστον, συμπεραίνεται σε Ενημερωτικό Έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης αποτελούν πυλώνα της δημοκρατίας και σημαντικό μέρος της οικονομίας, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στην υποχρέωση λογοδοσίας από όσους βρίσκονται στην εξουσία.

Επισημαίνεται, όμως, ότι τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ολοένα και

πιο ανησυχητικές τάσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), όπως τεκμηριώνεται στις ετήσιες εκθέσεις κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε άλλα εργαλεία όπως το Media Pluralism Monitor.

Ο νέος προτεινόμενος Νόμος για την ελευθερία των Μεσων Ενημερωσης (EMFA), κατατέθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, εισαγάγει μια νέα σειρά κανόνων για την προώθηση του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης σε ολόκληρη την ΕΕ και θα τροποποιεί την οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων.

Στόχος είναι να αποτραπεί η πολιτική παρέμβαση στις συντακτικές αποφάσεις και να διασφαλιστεί η διαφάνεια της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης.

Η προτεινόμενη πράξη επιδιώκει να προστατεύσει τους δημοσιογράφους από την υποχρέωση να αποκαλύπτουν τις πηγές τους και από τη χρήση spyware εναντίον τους. Θέτει επίσης απαιτήσεις για συστήματα μέτρησης κοινού και διαφανή κατανομή της κρατικής διαφήμισης. Το περιεχόμενο πολυμέσων θα προστατεύεται καλύτερα από την κατάργηση διαδικτυακού περιεχομένου και θα δημιουργηθεί νέο ευρωπαϊκό συμβούλιο για τις υπηρεσίες πολυμέσων.

Το Συμβούλιο ενέκρινε τη διαπραγματευτική του θέση στις 21 Ιουνίου 2023. Στο Κοινοβούλιο, η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας (CULT) ενέκρινε την έκθεσή της στις 7 Σεπτεμβρίου 2023. Το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη διαπραγματευτική του εντολή κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Οκτωβρίου.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

ΕΕΜΜΕνόμος
Keywords
Τυχαία Θέματα