Αίγυπτος: Επιθυμεί μια «νέα αρχή» στις σχέσεις με την Τουρκία

Την αρχή της ανάπτυξης «νέων σχέσεων» έφερε η χειραψία του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μετά από μια δεκαετία αποξένωσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα (21/11) η αιγυπτιακή προεδρία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ερντογάν, όντας μεγάλος σύμμαχος του εκλιπόντος προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι «δεν θα μιλήσει ποτέ» σε «κάποιον σαν» τον Σίσι, αφού ο τελευταίος ανέτρεψε τον Μόρσι σε πραξικόπημα το 2013.

Ωστόσο, το τελευταίο

διάστημα, τόσο η Άγκυρα όσο και το Κάιρο φαίνεται ότι ξεκίνησαν μια πολιτική αναθέρμανσης, αφού την περασμένη εβδομάδα, επιστρέφοντας από τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία, ο Ερντογάν δήλωσε έτοιμος για «ξεκινήσει μια νέα αρχή» με το Κάιρο.

Από την πλευρά της, χθες η τουρκική προεδρία έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του Ερντογάν με τον Σίσι να ανταλλάσσουν χαμογελαστοί χειραψία στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, με το οποίο η Αίγυπτος συμφιλιώθηκε πρόσφατα.

Οι δύο άνδρες «επιβεβαίωσαν το βάθος των ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών» και αποφάσισαν την «έναρξη της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας Μπασάμ Ράντι.

ΑίγυπτοςΤΟΥΡΚΙΑΕρντογάνΑΛ ΣΙΣΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα