Αγορές-Αμερικανικό χρέος: Αναμένεται «ράλι ανακούφισης» μετά τη συμφωνία

«Ράλι ανακούφισης» αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι παγκόσμιες αγορές μετά τη συμφωνία στην οποία κατάληξαν τα δύο κόμματα στις ΗΠΑ, όσον αφορά στο χρέος.

«Οι αγορές λογικά θα ανασάνουν με ανακούφιση», δηλώνει στο Bloomberg ο Chang Wei Liang, αναλυτής της DBS Group Holdings

στη Σιγκαπούρη. «Η συμφωνία φαίνεται καλά ισορροπημένη με μείωση δαπανών χωρίς κινδύνους για την ανάπτυξη και είναι πιθανό να αποτελέσει ένα μικρό θετικό νέο για τα αμερικανικά ομόλογα».

Παράλληλα, αναλυτές της UniCredit έγραψαν σε σημείωμά τους ότι «το κλίμα στην αγορά παρέμεινε γενικά εποικοδομητικό τις τελευταίες ώρες, αν και οι επενδυτές πιθανότατα θα θέλουν να περιμένουν την έγκριση της συμφωνίας για το χρέος στο Κογκρέσο προτού στραφούν περαιτέρω σε assets μεγαλύτερου ρίσκου».

Στις συναλλαγματικές ισοτιμίες η εικόνα παραμένει μικτή, με το δολάριο Αυστραλίας να ενισχύεται κατά 0,3% μετά τις απώλειες 2% της περασμένης εβδομάδας, ενώ το ευρώ υποχωρεί και η βρετανική λίρα βρίσκεται πέριξ του αμετάβλητου. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η προοπτική χρεοκοπίας των ΗΠΑ λειτούργησε προς όφελος του δολαρίου, με το αμερικανικό νόμισμα να ενισχύεται έναντι όλων των ομολόγων του G-10 αυτόν τον μήνα.

Μία υπεραπόδοση, που όπως σημειώνει το Bloomberg, αποτυπώνει την ιδιαίτερη θέση των ΗΠΑ στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ακόμη και την περίοδο που φλέρταρε με την χρεοκοπία, οι επενδυτές δεν είχαν άλλη επιλογή για να προστατευθούν από το να συρρέουν σε assets που τιμολογούνται σε δολάρια, όπως τα ομόλογα ΗΠΑ.

«Ενώ αναμένεται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι οι ΜακΚάρθι και ο Μπάιντεν θα συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους, εξακολουθεί να υπάρχει μια διαρκής ανησυχία ότι μπορεί να ανακύψει ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων προκειμένου να κερδίσουν και τους πιο αμετακίνητους επικριτές», εκτιμά ο Quincy Krosby, επικεφαλής αναλυτής της LPL Financial.

ΗΠΑχρέοςσυμφωνίαΑγορέςBloomberg
Keywords
Αναζητήσεις
agores-amerikaniko-chreos-anamenetai-rali-anakoufisis-meta-ti-symfonia.htm
Τυχαία Θέματα