ΑΑΔΕ: Στο «μικροσκόπιο» οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb

"Ξεσκονίζει" τα διαθέσιμα δεδομένα για ιδιοκτήτες με βραχυχρόνιες μισθώσεις η ΑΑΔΕ σε μια προσπάθεια να διασφαλιστούν κρίσιμα έσοδα για τον προϋπολογισμό αλλά και κανόνες ισότιμου ανταγωνισμού, όπως επίμονα θέτουν και οι θεσμικοί φορείς των ξενοδόχων. Έτσι, όπως ανέφεραν στελέχη της ΑΑΔΕ κατά το 4ο BnB Greece Conference για την αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, όλοι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους ώστε να μη χρειαστεί να
επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις.

Πάντως σε πρώτη φάση οι ελεγκτικές αρχές εξετάζουν πόσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων της ΑΑΔΕ και δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου. Μάλιστα μέσα από διασταυρώσεις και επεξεργασία δεδομένων η ΑΑΔΕ ετοιμάζει σχετικές επιβολές προστίμων. Έτσι στην περίπτωση μη ένταξης στο σχετικό Μητρώο τα πρόστιμα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και μπορεί να φθάσουν μέχρι και 20.000 ευρώ.

Ειδικότερα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το πρόστιμο των 5.000 ευρώ επιβάλλεται στις εξής περιπτώσεις:

* Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

* Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

* Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής». Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΜΑ αποτελεί την "ταυτότητα" του προς διάθεση ακινήτου, διευκολύνει ελέγχους, ενώ αν ο ιδιοκτήτης δεν λάβει αυτό τον αριθμό μητρώου, τότε οι πλατφόρμες δεν θα πρέπει να του επιτρέπουν να ανεβάσει σε αυτές το ακίνητο του. Υπενθυμίζεται ότι η οριστικοποίηση του Μητρώου γίνεται έως και την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προκειμένου να προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα ανά δικαιούχο εισοδήματος. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει δηλώσει το ακίνητό του στη συγκεκριμένη εφαρμογή και η Αirbnb συνεχίζει να τον φιλοξενεί, τότε η ΑΑΔΕ όχι μόνο μπορεί να μπλοκάρει τα συγκεκριμένα ακίνητα από την πλατφόρμα, αλλά και να επιβάλει βαριές κυρώσεις στην πλατφόρμα. Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τις Airbnb, Booking.com και VRBO του Ομίλου της Expedia, σχετικά με τη συμμόρφωση κατά τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης που τηρείται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ.

Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ του κ. Γιώργου Πιτσιλή, Διοικητή της ΑΑΔΕ, εκ μέρους της ΑΑΔΕ και τριών κορυφαίων πλατφορμών διαμοιρασμού προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι πλατφόρμες συμφωνούν ότι μετά από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ θα αφαιρούν όλες τις καταχωρίσεις που δεν παρείχαν τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την δικαιολογημένη εξαίρεση, όπως ορίζει ο νόμος.

Επίσης η ΑΑΔΕ έχει βάλει στο μικροσκόπιο εισοδήματα που αποκτήθηκαν από το σύνολο των Βραχυχρόνιων Δηλώσεων Διαμονής που έχουν υποβληθεί πέρυσι. στον ίδιο και στους πιθανούς δικαιούχους εισοδήματος.

Το φετινό σχέδιο

Με την επιστράτευση, πάντως, κάθε τεχνολογικού διαθέσιμου μέσου, “εξυπνων” τρόπων διακρίβωσης περιπτώσεων φοροδιαφυγής, διασταυρώσεις δεδομένων η ΑΑΔΕ θα επιχειρήσει να “πατάξει” το φαινόμενο απώλειας σε ετήσια βάση εσόδων 6-7 δισ ευρώ μόνο από το ΦΠΑ αλλά και να αποσπάσει από έχοντες φόρους που μένουν απλήρωτοι. Λαθρεμπόριο, οικονομία διαμοιρασμού, fintech υποθέσεις βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Ήδη, δε, με βάση πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί σχετικές "ύποπτες" υποθέσεις από την ΑΑΔΕ και αναμένεται να αποσταλούν τα σχετικά "μπιλιετάκια" για βραχυχρόνιες μισθώσεις που δεν τηρούν τη νομοθεσία.

Σύμφωνα, δε, με τους στόχους που αναφέρει για το 2022 η Αρχή ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα βεβαιώσει έσοδα ύψους 1,8 δις. ευρώ από φορολογικούς ελέγχους και διασταυρώσεις.

Γιώργος Αλεξάκης

AirbnbΑΑΔΕμισθώσειςΦορολογία
Keywords
Τυχαία Θέματα