Προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η άνοδος των τιμών του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο την Τρίτη λόγω της χαλάρωσης των ανησυχιών για τη ζήτηση στην Κίνα, αφού η Σαγκάη χαλάρωσε ορισμένους περιορισμούς που σχετίζονται με την COVID-19 και ο ΟΠΕΚ προειδοποίησε ότι θα ήταν αδύνατο να αυξηθεί αρκετά η παραγωγή για να αντισταθμίσει τη χαμένη ρωσική προσφορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου

Brent αυξήθηκαν 2,98 δολάρια ή 3,03% στα 101,46 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό West Texas Intermediate αυξήθηκε κατά 3 δολάρια ή 3,18% στα 97,29 δολάρια το βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαια είχαν υποχωρήσει γύρω στο 4% τη Δευτέρα.

Η μερική χαλάρωση των lockdown στη Σαγκάη αντιστάθμισε μέρος της πτωτικής πίεσης στις τιμές του πετρελαίου που προέρχεται από τις ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει ήδη να εκπονεί προτάσεις για εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσαν τη Δευτέρα ορισμένοι υπουργοί Εξωτερικών. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των μελών για το αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία. Η αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να είναι ευάλωτη σε ένα μεγάλο σοκ σε περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια και αυτός ο κίνδυνος παραμένει στο τραπέζι.

Η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου της Τρίτης ευνοήθηκε επίσης από την προειδοποίηση του Οργανισμού (OPEC) ότι περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου και άλλων υγρών θα μπορούσαν να χαθούν λόγω κυρώσεων στη ρωσική ενέργεια. Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, τα κράτη μέλη του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας σχεδιάζουν να απελευθερώσουν περίπου 240 εκατομμύρια βαρέλια μέσα στους επόμενους έξι μήνες, εκ των οποίων τα 180 εκατομμύρια θα απελευθερωθούν από τα αποθέματα των ΗΠΑ με ρυθμό ημερησίως περίπου 1 εκατομμυρίου βαρέλια από τον Μάιο.

Μια προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ πιθανότατα να αυξήθηκαν κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 8 Απριλίου μετά από πτώση για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες.

Μαρία Μπερτζελέτου

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΆνοδος
Keywords
Τυχαία Θέματα