Wall Street: Το καλύτερο πρώτο εξάμηνο 40ετίας για τον Nasdaq

00:01 1/7/2023 - Πηγή: Reporter

Με...«πάρτι» κερδών και ρεκόρ, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής (30/6), η Wall Street, που ήταν και η τελευταία για το πρώτο εξάμηνο αλλά και το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Πιο αναλυτικά, ο Dow Jones κέρδισε πάνω από 300 μονάδες κλείνοντας τελικά πάνω κατά 0,84% στις 34.407 μονάδες.

Σημαντική άνοδο σημείωσε και ο S&P 500 που κέρδισε 1,22% στις 4.450 μονάδες, ενώ αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και ο τεχνολογικός Nasdaq με «άλμα» ύψους 1,45% στις 13.787 μονάδες.

Στη συνεδρίαση ξεχώρισαν

ιδιαιτέρως οι τεχνολογικές μετοχές, με τη Nvidia να σκαρφαλώνει κατά 4%, τη Meta 2%, το Netflix κατά 3% και την Apple 1,7%.

Aντίθετα οι μετοχές της Nike έκαναν «βουτιά» 2% μετά τα χαμηλότερα του αναμενόμενου κέρδη τριμήνου.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν αξιοσημείωτη για τους επενδυτές καθώς σηματοδότησε το κλείσιμο του δεύτερου τριμήνου και του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς Fed, σημειώθηκαν ισχυρά κέρδη μέσα στο εξάμηνο. Ωστόσο, ορισμένες «φωνές» μέσα στη Wall Street αναμένουν αστάθεια στο δεύτερο εξάμηνο και πιθανή λήψη κερδών από τους επενδυτές που επωφελήθηκαν από το ράλι.

Αυτό, σε συνδυασμό με την αλλαγή των τεχνικών στοιχείων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λοξά μέτρα ή σε μια μικρή υποχώρηση του S&P 500, δήλωσε η Άννα Χαν, αναλυτής μετοχών της Wells Fargo Securities.

Αναλυτικά:

Μέσα στον Ιούνιο

O S&P 500 είχε κέρδη άνω του 6% και είναι σε ρότα για την καταγραφή της καλύτερης μηνιαίας επίδοσής του από τον Οκτώβριο.Ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 6,7% με τους δύο δείκτες να οδεύουν προς τον τέταρτο συνεχόμενο θετικό μήνα.O Dow Jones, σκαρφάλωσε κατά 4,7% και οδεύει προς τον καλύτερο μήνα επιδόσεων από το Νοέμβριο.

Για το δεύτερο τρίμηνο:

Ο S&P 500 κατέγραψε «άλμα« 8.4% και πέτυχε το τρίτο σερί τρίμηνο κερδών και στη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξησή του από το τέταρτο τρίμηνο του 2021.Ο Nasdaq επίσης εκτοξεύτηκε κατά 13%, ενώο Dow Jones είχε άνοδο 3,5% και πέτυχε το τρίτο σερί νικηφόρο τρίμηνο.

Σε επίπεδο έτους μέχρι και σήμερα και το πρώτο εξάμηνο:

Ο S&P 500 εκτινάχτηκε κατά 16.1% και σημειώνει το καλύτερο εξάμηνο από το 2019.O Nasdaq ανεβαίνει κατά 31,9% και σημειώνει ρεκόρ από το 1983, ενώο Dow Jones είχε αύξηση 3,9%.

Κατά τα άλλα, η Wall Street έλαβε άλλη μια ένδειξη ενθαρρυντικών ειδήσεων για τον πληθωρισμό καθώς ο βασικός δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, ένας δείκτης που παρακολουθεί στενά η Federal Reserve, αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο.

«Αυτά είναι εξαιρετικά νέα στο μέτωπο της καταπολέμησης του πληθωρισμού», δήλωσε ο Jamie Cox, διευθύνων σύμβουλος της Harris Financial Group.

«Αν δε βλέπετε ότι συντελείται αποπληθωρισμός, δεν δίνετε προσοχή. Η Fed είχε δίκιο που σταμάτησε και πρέπει να παραμείνει σταθερή σε αυτά τα επίπεδα για να αποτρέψει την υπερδιόρθωση και την πρόκληση περιττής ύφεσης για την καταπολέμηση ενός θηρίου που είναι τώρα υπό έλεγχο».

«Στο πράσινο» το πετρέλαιο

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις του Ιουνίου οι τιμές του πετρελαίου, κλείνοντας τη μηνιαία τους επίδοση «στα πράσινα» για πρώτη φορά από τις αρχές του 2023.

Ωστόσο, στο β' τρίμηνο οι τιμές υποχώρησαν εκ νέου, επεκτείνοντας το αρνητικό σερί του «μαύρου χρυσού» για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο όσον αφορά στο brent και για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο όσον αφορά στο WTI.

Το αμερικανικό WTI κέρδισε σχεδόν 4% μέσα στο Ιούνιο, ενώ έχασε 6,7% από τον Μάρτιο, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση σε συνδυασμό με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έπληξαν το πετρέλαιο και στο β' τρίμηνο του 2023.

Τα συμβόλαια παραδόσεως Αυγούστου την Παρασκευή του West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκαν στα 70,64 δολάρια/βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 1,1%.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και για το ευρωπαϊκό αργό, με τα συμβόλαια Αυγούστου να κλείνουν στα 74,90 δολάρια/βαρέλι στην τελευταία τους διαπραγμάτευση σημειώνοντας κέρδη 0,56 δολαρίων/βαρέλι ή 0,8%, ενώ τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου έκλεισαν με άνοδο 1,2% στα 75,41 δολάρια/βαρέλι.

Τέλος μέσα στο μήνα το brent ανέβηκε κατά 3,1% , ενώ στο τρίμηνο υποχώρησε κατά 6,1%.

Με κέρδη έκλεισε το μήνα ο χρυσός

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου και του β' τριμήνου του έτους και οι τιμές του χρυσού.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παραδόσεως Αυγούστου του χρυσού διαμορφώθηκαν στα 1.929,40 δολάρια/ουγγιά, σημειώνοντας κέρδη 0,6% ή 11,50 δολαρίων/ουγγιά.

Σε επίπεδο μήνα, οι τιμές έπεσαν κατά 2,7%, ενώ στο β' τρίμηνο υποχώρησαν περίπου 3%, σηματοδοτώντας το πρώτο τρίμηνο με απώλειες από το γ' τρίμηνο του 2022, καθώς οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed απομάκρυναν το μέταλλο από τα επίπεδα των 2.000 δολαρίων

Αναφορικά με τα υπόλοιπα μέταλλα:

το ασήμι Σεπτεμβρίου έκλεισε στα 23,02 δολάρια/ουγγιά, καταγράφοντας κέρδη 1% την Παρασκευή, ωστόσο έκλεισε χαμηλότερα τόσο σε επίπεδο τριμήνου όσο και σε επίπεδο Ιουνίου κατά 4,7% και 2,4% αντίστοιχα.Ο χαλκός Σεπτεμβρίου έκλεισε με κέρδη 1,6% στα 3.76 δολάρια/λίβρα, χάνοντας 8,2% σε τριμηνιαία βάση. Σε μηνιαία κλίμακα, ο χαλκός ενισχύθηκε κατά 3,4%.Η πλατίνα Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 913,20 δολάρια/ουγγιά, με απώλειες 9% κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου,το παλλάδιο Σεπτεμβρίου έκλεισε στα 1.222 δολάρια/ουγγιά, με μικρή πτώση 0,4% την Παρασκευή. Ωστόσο, από τον Μάρτιο το παλλάδιο έχασε περίπου 17%.Wall StreetNasdaqS&P 500μετοχέςδείκτεςΤεχνολογικές μετοχέςκέρδη
Keywords
Αναζητήσεις
wall-street-to-kalytero-proto-examino-40etias-gia-ton-nasdaq.htm
Τυχαία Θέματα