Wall Street: Έντονη πτώση με «βαρίδι» τον υψηλό πληθωρισμό

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street υποχώρησαν την Τετάρτη (10/4) μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου στις ΗΠΑ, τα οποία ήταν χειρότερα απ' ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, με την ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας να αναβάλλει πιθανότατα μέχρι νεωτέρας τις μειώσεις των επιτοκίων που σχεδίαζε.

Το κλίμα χάλασε ακόμη περισσότερο μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed

τον περασμένο Μάρτιο, τα οποία αντανακλούσαν τις ανησυχίες των αξιωματούχων ότι ο πληθωρισμός δεν κινείται αρκετά γρήγορα προς τον στόχο του 2%, που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,09% στις 38,461.51 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1% στις 5,157.96 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite διολίσθησε κατά 0,84% στις 16,170.36 μονάδες.

Παράλληλα, με εξαίρεση την ενέργεια, όλοι οι κλαδικοί δείκτες έκλεισαν στο κόκκινο, ενώ το real estate υποχώρησε περίπου 4%, έχοντας ηγηθεί των σημερινών απωλειών.

Ειδικά στον Dow Jones, που κατέγραψε και τις ισχυρότερες απώλειες, μεγαλύτερο βαρίδι αποδείχτηκαν η Home Depot και η Intel με πτώση άνω του 3%, παρά τα μικρά κέρδη της πετρελαϊκής Chevron.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζεται, πως ο ΔΤΚ τον Μάρτιο αυξήθηκε 0,4% για τον μήνα και 3,5% σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων για μηνιαία αύξηση 0,3% και 3,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

Τα στοιχεία διαπραγμάτευσης των προθεσμιακών συμβολαίων της Fed υποδηλώνουν τώρα μόλις 20,6% πιθανότητα ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME. Ως αποτέλεσμα, οι traders στοιχηματίζουν πλέον ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

Αύριο, Πέμπτη (11/4), θα ακολουθήσουν και τα στοιχεία του δείκτη τιμών παραγωγού (PPI), συνθέτοντας έτσι τη συνολική εικόνα για την πορεία του πληθωρισμού το Μάρτιο. Και η πορεία αυτή, δυστυχώς, δεν είναι καλή, ούτε βέβαια ενθαρρυντική για τη Fed και τη πρόθεση της να μεταβεί σε νομισματική χαλάρωση.

Ακόμη, η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου εκτοξεύθηκε σχεδόν στο 5%. Οι τραπεζικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένης και της JPMorgan Chase, και οι βιομηχανικές μετοχές, όπως της Honeywell, υποχώρησαν αντίστοιχα κατά 1% και 1,9%, λόγω των ανησυχιών ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα αρχίσουν να πνίγουν την οικονομία.

Οι μετοχές τεχνολογίας Microsoft και Apple υποχώρησαν επίσης κατά 0,9% και 0,7%, αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης αναφοράς των μικρών κεφαλαιοποιήσεων Russell 2000 σημείωσε πτώση 2,6%.

Αν και οι αγορές κατάφεραν να αποτινάξουν τα στοιχεία του υψηλού πληθωρισμού του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, τα σημάδια ότι επιμένει ανοδικά τροφοδότησαν την πτώση της Τετάρτης, σύμφωνα με τον Eric Diton, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της The Wealth Alliance.

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 90 δολ. το brent, με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ισχυρά ανοδικά την Τετάρτη, μετά τον θάνατο τριών γιων ενός ηγέτη της Χαμάς σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, γεγονός το οποίο μπορεί να περιπλέξει τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου κέρδισε 1,06 δολ. ή 1,2%, κλείνοντας στα 90,48 δολάρια το βαρέλι, ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαΐου ενισχύθηκε κατά 98 σεντς ή 1,2%, στα 86,21 δολ. το βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαια κινήθηκαν "επιθετικά" ανοδικά μετά την είδηση για τον θάνατο των συγγενών του ηγέτη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Να σημειωθεί, πως μια συνεχιζόμενη σύγκρουση θα μπορούσε να παρασύρει και άλλες χώρες, ιδιαίτερα το Ιράν που υποστηρίζει τη Χαμάς, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό αργού στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC).

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν νωρίτερα στη συνεδρίαση, αφού τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου και καυσίμων αυξήθηκαν κατά πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο λόγω της χαμηλής ζήτησης και των χαμηλότερων εξαγωγών πετρελαίου.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,8 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 5 Απριλίου, υπερδιπλάσια απ' ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, που "έβλεπαν" αύξηση κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια.

#Wall_Street #μετοχές #δείκτες #ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ #ΗΠΑ #FED #επιτόκια
Keywords
Αναζητήσεις
wall-street-entoni-ptosi-me-varidi-ton-ypsilo-plithorismo.htm
Τυχαία Θέματα