Tο επόμενο διάστημα στη Βουλή τα φορολογικά κίνητρα για έρευνα-τεχνολογία

«Το επόμενο διάστημα θα ψηφιστούν από την Βουλή ουσιαστικά κίνητρα, φορολογικά, για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε έρευνα και τεχνολογία προκειμένου να δημιουργηθούν νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να αντιστρέψουμε το “brain-drain”». Αυτό δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στην «εμβληματική δράση» όπως τη χαρακτήρισε, για την αντιμετώπιση

του ιού SARS-CoV. Δηλαδή για την επιδημιολογική μελέτη που διενεργείται στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών.

Η υλοποίηση της δράσης εποπτεύεται από τη γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με ύψος χρηματοδότησης 2,475 εκ ευρώ.

Για την υλοποίηση της δράσης, συμμετέχουν τέσσερα ΑΕΙ και έξι Ερευνητικά Κέντρα.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της δράσης θα έχει τα εξής ευεργετικά αποτελέσματα:

Προαγωγή της έρευνας με αντικείμενο την κατανόηση της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2Ανάπτυξη προβλεπτικών μοντέλων και ανάδειξη θεραπευτικών στόχων για ανάπτυξη αποτελεσματικών αντι-ικών θεραπειών σε συνεργασία ερευνητικής/ακαδημαϊκής κοινότητας και φαρμακοβιομηχανίαςΣυμβολή στη διαμόρφωση πολιτικών δημόσιας υγείαςΣυμμετοχή της Ελλάδας σε εμβληματικές διεθνείς πρωτοβουλίες με αντικείμενο τη γονιδιωματικήΠροαγωγή της επιστήμης υπολογιστών και της βιοπληροφορικήςΠρακτική εφαρμογή των αποτελεσμάτων της μελέτης στο χώρο της ιατρικής βιοτεχνολογίας, της βιομοριακής διαγνωστικής και των επιστημών πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνηςΔιεθνή προβολή της ελληνικής επιστημονικής κοινότηταςΑνάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικότητας στους τομείς των βιοεπιστημών και της επιστήμης των υπολογιστώνέρευναΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΧρίστος ΔήμαςSARSCoV2brain drainΠρόγραμμα Δημοσίων ΕπενδύσεωνΥΠΑΝΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα