Sell off στη Wall Street με τραπεζικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα

Σε αθρόες ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και οι νέες γεωπολιτικές ανησυχίες για τη Μέση Ανατολή έπληξαν για άλλη μια φορά το κλίμα στις αγορές. Η ισχυρή υποχώρηση των μετοχών των τραπεζικών κολοσσών, λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, επιβάρυνε επίσης τη Wall Street.

Ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 475,84 μονάδων ή 1,24%, κλείνοντας στις 37.983,24 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 1,46% στις 5.123,41 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε κατά 1,62% στις

16.175,09 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο Dow Jones έφτανε να υποχωρεί έως και κατά σχεδόν 582 μονάδες ή 1,51%, ενώ παράλληλα ο S&P 500 «βυθίστηκε» έως και 1,75%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 1,56% και ο Dow Jones κινήθηκε χαμηλότερα κατά 2,37%, στο χειρότερο 5ήμερο για τον βιομηχανικό δείκτη από τον Μάρτιο του 2023. Ο Nasdaq κατέγραψε πιο ήπια πτώση, κατά 0,45%. Παράλληλα, ο δείκτης VIX της Wall Street που παρακολουθεί το βαθμό μεταβλητότητας εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Οκτώβριο.

Στις τραπεζικές μετοχές, η JP Morgan υποχώρησε περισσότερο από 6% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου. Η Wells Fargo έχασε 0,8% και η Citigroup σημείωσε πτώση άνω του 1%, παρά την βελτίωση των εσόδων της.

Πιθανή είναι η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CBS News ότι μια μεγάλη ιρανική επίθεση αναμένεται σύντομα, η οποία ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί με περισσότερα από 100 drones και δεκάδες πυραύλους με στόχο στρατιωτικούς στόχους στο εσωτερικό της χώρας.

Η ατμόσφαιρα στην αγορά των ΗΠΑ είχε ήδη επιβαρυνθεί από τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία έκαναν τους επενδυτές και τους οικονομολόγους να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για την πρώτη μείωση επιτοκίων από τη Fed, από τον Ιούνιο στον Σεπτέμβριο.

Στα μάκρο της ημέρας, οι καταναλωτές εμφανίζονται ολοένα και πιο ανήσυχοι απέναντι στις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος για τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 77,9, χαμηλότερα από τις προβλέψεις αναλυτών, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Michigan.

Άνοδο κατέγραψαν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές να ανησυχούν για μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αυτό το ενδεχόμενο θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο.

Το πετρέλαιο τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαΐου ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά στα 87,67 δολάρια, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 85,66% δολάρια το βαρέλι ή περίπου 1%. Το Brent είδε το συμβόλαιό του παραδόσεως Ιουνίου να κλείνει τα 90,45 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο περίπου 1% ή 71 σεντς.

Σε εβδομαδιαία βάση, το πετρέλαιο σημείωσε απώλειες λόγω της πτωτικής πρόβλεψης για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) και τις ανησυχίες για πιο αργές μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό και το Brent σημείωσαν απώλειες 1% και 0,8%, αντίστοιχα.

Ο ΙΕΑ εκτιμά πως η ζήτηση στην διάρκεια του 2024 θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 1,2 εκατ. βαρελιών/ημέρα, περίπου 100.000 βαρέλια λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Οργανισμού. Για το 2025, ο ΙΕΑ αναμένει ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση, με 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Σε ιστορικό υψηλό ανέβηκαν οι τιμές του χρυσού, ξεπερνώντας ενδοσυνεδριακά τα 2.400 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή ώθησαν τους επενδυτές να αναζητήσουν καταφύγιο στα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε την τέταρτη διαδοχική θετική εβδομάδα του.

Στη λήξη των συναλλαγών, ο χρυσός στην αγορά spot έχασε το θετικό πρόσημο κλείνοντας στο -0,8% στα 2.353,35 δολάρια η ουγγιά, υποχωρώντας από το ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό των 2.419,79 δολαρίων. Στην εβδομάδα, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε περίπου 1%. Τα futures του χρυσού συγκράτησαν οριακά τα κέρδη στο 0,1% στα 3.374,10 δολάρια η ουγγιά. Ο χρυσός έδωσε ώθηση στην πλατίνα, η οποία δοκίμασε τα 1.000 δολάρια η ουγγιά, «σκαρφαλώνοντας» στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου τεσσάρων μηνών.

#WALL_STREET_ΗΠΑ
Keywords
Αναζητήσεις
sell-off-sti-wall-street-me-trapeziko-kai-geopolitiko-apotypoma.htm
Τυχαία Θέματα
Sell,Wall Street