Safety of Journalists: Περίπτωση ατιμωρησίας η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ

Με ένα πολύ «σκληρό» κείμενο, οι υπογράφοντες εταίροι στην Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων (Safety of Journalists), χαρακτηρίζουν την υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ πριν από δύο χρονια, ως περίπτωση ατιμωρησίας για φόνο, δεδομένου ότι δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στη διερεύνηση ή τη δίωξη αυτού του εγκλήματος.

Όπως αναφέρουν, είναι εντελώς απαράδεκτο και βαθύτατα λυπηρό το γεγονός ότι η υπόθεση πρέπει τώρα να χαρακτηριστεί ως περίπτωση

ατιμωρησίας για φόνο, δεδομένου ότι δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στη διερεύνηση ή τη δίωξη αυτού του εγκλήματος εδώ και δύο χρόνια.

Σημειώνουν, ακόμα, ότι ο Καραϊβάζ ήταν ένας έμπειρος ρεπόρτερ που εργαζόταν για το τηλεοπτικό κανάλι STAR και διατηρούσε έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο με επίκεντρο το έγκλημα και την αστυνόμευση. Στις 9 Απριλίου 2021, δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του το μεσημέρι από δύο άνδρες που επέβαιναν σε σκούτερ.

Μετά τη δολοφονία, η αστυνομία είπε ότι το «επαγγελματικό» στυλ της δολοφονίας υποδηλώνει συμμετοχή οργανωμένου εγκλήματος.

Αμέσως μετά, οι ελληνικές αρχές υποσχέθηκαν να δώσουν προτεραιότητα στην υπόθεση και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχεία προσαγωγή των δραστών και των εγκέφαλων στη δικαιοσύνη.

Ωστόσο,υπογραμμίζουν, μέχρι σήμερα, δεν έχουν γίνει συλλήψεις, ούτε έχουν αναγνωριστεί δημόσια ύποπτοι, παρά τη συλλογή μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων, πλάνα από κάμερες ασφαλείας και ιατροδικαστική ανάλυση.

Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει καμία ουσιαστική πρόοδο στην έρευνα.

Οι πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της έρευνας φυλάσσονται στενά από τα όργανα επιβολής του νόμου, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για περισσότερη διαφάνεια από οργανώσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων αρκετών από τους εταίρους της Πλατφόρμας.

Ενώ αναγνωρίζουμε την ανάγκη να κρατηθούν μυστικές ορισμένες λεπτομέρειες της έρευνας, η έλλειψη επικοινωνίας από τις κρατικές αρχές σχετικά με την ποινική έρευνα οδήγησε σε αβεβαιότητα και βάθυνε το ανατριχιαστικό αποτέλεσμα της δολοφονίας στη δημοσιογραφική κοινότητα.

Η ατιμωρησία προκύπτει από την αποτυχία των αρχών να διερευνήσουν αποτελεσματικά υποθέσεις σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που αποτελεί υποχρέωση με απόλυτο χαρακτήρα βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η αποτελεσματικότητα συνεπάγεται ότι μια έρευνα πρέπει να είναι ικανή να οδηγήσει στον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων, να είναι ολοκληρωμένη σε εύρος και να αντιμετωπίζει όλες τις σχετικές περιστάσεις.

Πρέπει επίσης να είναι άμεσο, αμερόληπτο και ανεξάρτητο και επαρκώς ανοιχτό στον δημόσιο έλεγχο, ώστε να διατηρεί την εμπιστοσύνη του κοινού στην τήρηση του κράτους δικαίου από τις αρχές και να αποτρέπει οποιαδήποτε εμφάνιση συμπαιγνίας ή ανοχής παράνομων πράξεων.

Η δολοφονία του Καραϊβάζ αντιπροσωπεύει ένα χαμηλό σημείο για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Κάθε μέρα χωρίς πρόοδο στην έρευνα και τη δίωξη αμαυρώνει περαιτέρω τη φήμη των αρμόδιων αρχών.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

SAFETY OF JOURNALISTSΓιώργος ΚαραϊβάζατιμωρησίαΔΟΛΟΦΟΝΙΑδημοσιογράφος
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα