Reuters: Στα 180 ευρώ το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Συνεδρίαση στις Βρυξέλλες πραγματοποιούν οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ε.Ε. προκειμένου να λάβουν απόφαση σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται σε γνώση του Reuters, το πλαφόν του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν

επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, είχε τονίσει ότι η τελευταία πρόταση για ένα ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο, το οποίο θα ενεργοποιείται εάν οι τιμές αγοράς υπερβαίνουν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες, θα ήταν ένας καλός συμβιβασμός.

«Έχουμε ήδη δηλώσει ότι η αρχική πρόταση με τιμή πλαφόν στα 275 ευρώ δεν ήταν στην πραγματικότητα πλαφόν. Οποιαδήποτε τιμή μεταξύ 150 και 200 θα μπορούσε να λειτουργήσει. Νομίζω ότι το πλαφόν στα 188 ευρώ θα έδινε τα σωστά μηνύματα στις αγορές», δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας κατά την άφιξή της στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες δήλωσε πως μια συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Φυσικά απαιτεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού απ' όλους», δήλωσε η επίτροπος Κάντρι Σίμσον.

πλαφόνΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟReutersυπουργοί ενέργειας
Keywords
Τυχαία Θέματα