Ήπια άνοδος για το πετρέλαιο, πέφτει το φυσικό αέριο

Ελαφρά ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (19/12), έχοντας υποχωρήσει περισσότερο από δύο δολάρια το βαρέλι την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς η αισιοδοξία για την κινεζική οικονομία αντισταθμίζει την ανησυχία για μια παγκόσμια ύφεση.

Η Κίνα, ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, βιώνει το πρώτο από τα τρία αναμενόμενα κύματα κρουσμάτων COVID-19, αφού το Πεκίνο χαλάρωσε τους περιορισμούς κινητικότητας,

αλλά σχεδιάζει να ενισχύσει τη στήριξη στην οικονομία το 2023.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ζήτηση επηρεάζεται αρνητικά», δήλωσε ο Ναΐμ Ασλάμ, αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας Avatrade.

«Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο αρνητικά, καθώς η Κίνα έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει κάθε απαισιοδοξία για την οικονομία της και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη», συμπλήρωσε.

Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στο υψηλό ρεκόρ των 147 δολαρίων το βαρέλι νωρίτερα μέσα στο έτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε έχασε τα περισσότερα από τα κέρδη του τρέχοντος έτους, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά εξαλείφθηκαν από τους φόβους ύφεσης, οι οποίοι εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις τιμές.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησαν τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα και προανήγγειλαν περισσότερες αυξήσεις. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να αλλάξει την υπερβολικά χαλαρή της στάση όταν συνεδριάσει τη Δευτέρα και την Τρίτη.

«Η προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη το νέο έτος και με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσει τη ζήτηση για πετρέλαιο», δήλωσε ο Στίβεν Μπρένοκ του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Το πετρέλαιο υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, το οποίο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αρχίσει να επαναγοράζει αργό για τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου. Πρόκειται για τις πρώτες αγορές μετά την απελευθέρωση- ρεκόρ 180 εκατομμυρίων βαρελιών από τα αποθέματα φέτος.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,62% στα 74,92 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,65% στα 79,55 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 5,332% στα 109,295 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η πτώση έρχεται ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο της Ρωσίας. Η πρόταση είναι για ανώτατο όριο τιμής 188 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,26% στα 1.804,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,54% στα 23,46 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 0,96% στα 3,7977 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,23% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0607 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,371% στο 1,2185 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8706 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα