Nomura για DBRS: «Βλέπει» αναβολή στην απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας

18:48 8/9/2023 - Πηγή: Reporter

Για μία «θετική ενέργεια» από πλευράς DBRS κάνει λόγο σε νέο της report η Nomura, καθώς ο καναδικός οίκος θα επανεξετάσει σήμερα (8/9) την αξιολόγηση της Ελλάδας, την οποία τοποθετεί ένα «σκαλοπάτι» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Όπως αναφέρει η Nomura, ο οίκος θα μπορούσε ήδη να αναβαθμίσει σε επενδυτική βαθμίδα (IG) την Ελλάδα, αλλά συνολικά είναι πιο πιθανό να περιοριστεί σε μια θετική προοπτική,

με σκοπό να αποδώσει στην Ελλάδα αξιολόγηση IG το 2024.

Ο άμεσος αντίκτυπος θα είναι μικρός (μικρότερο haircut από την ΕΚΤ), αλλά το μήνυμα ενός μεγάλου οίκο που αναβαθμίζει την Ελλάδα σε IG θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ θετικό για τα ελληνικά ομόλογα, οπότε η Nomura δηλώνει long στους ελληνικούς τίτλους, καθώς μια αναβάθμιση από τον DBRS θα μείωνε το haircut των GGBs από την ΕΚΤ κατά ~40% κατά μέσο όρο και θα εξασφάλιζε τη μελλοντική συμπερίληψη σε όλες τις πράξεις της ΕΚΤ (τα ελληνικά ομόλογα γίνονται επί του παρόντος δεκτά ως collateral μόνο “εφόσον συνεχίζονται οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του PEPP).

Μια αξιολόγηση IG της Ελλάδας από την DBRS δεν θα άλλαζε πολλά για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους μεγάλους δείκτες, αλλά θα εστιάσει την προσοχή της αγοράς ενόψει των αξιολογήσεων του S&P (20 Οκτωβρίου) και της Fitch (1 Δεκεμβρίου) – και οι δύο μία βαθμίδα μακριά. Η πρώτη αξιολόγηση IG είτε από την S&P είτε από τη Fitch θα οδηγήσει στην ένταξη στον FTSE/iShares, η δεύτερη στους δείκτες Bloomberg: μόνο τα παθητικά κεφάλαια θα αγοράσουν τότε τουλάχιστον 2-3 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τη Nomura, τα κίνητρα για την αναβάθμιση της Ελλάδας είναι τα εξής:

(1) συνεχής εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις

(2) συνεχής δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση που διατηρεί τον δείκτη δημόσιου χρέους σε πτωτική τροχιά.

Όσον αφορά την εξυγίανση του χρέους, ο DBRS χρησιμοποιεί τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το χρέος/ΑΕΠ και αυτές όχι μόνο παρέμειναν σε καθοδική πορεία αλλά αναθεωρήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα – κατά 380 μ.β. το 2023, 330 μ.β. το 2025, 660 μ.β. έως το 2028. Η κυβέρνηση είναι ακόμη πιο αισιόδοξη: το 2023 θα είναι 720 μ.β. χαμηλότερα από το βασικό επίπεδο της DBRS, το 2025 είναι 1.650 μ.β. χαμηλότερα. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει χρέος/ΑΕΠ στο 135,2% το 2026, χαμηλότερα από εκεί που αναμένει η ιταλική κυβέρνηση το δικό της (140,4%), καταλήγει η Nomura.

NomuraDBRSαξιολόγησηεπενδυτική βαθμίδαlongΟΜΟΛΟΓΑαναβάθμισηεξυγίανση
Keywords
Αναζητήσεις
nomura-gia-dbrs-vlepei-anavoli-stin-apodosi-tis-ependytikis-vathmidas.htm
Τυχαία Θέματα