NASA: Βίντεο γάτας από το διάστημα με τεχνολογία λέιζερ

Η Nasa μετέδωσε από τα βάθη του διαστήματος ένα βίντεο εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας που απεικονίζει μια γάτα.

Το κλιπ των 15 δευτερολέπτων με τη γάτα «Taters» εστάλη μέσω λέιζερ - και όπως είναι φυσικό, το βίντεο τη δείχνει να κυνηγάει μια ακτίνα λέιζερ. Τα πλάνα της πορτοκαλί γάτας ταξίδεψαν 19 εκατομμύρια μίλια - περίπου 80 φορές την απόσταση από τη Γη στη Σελήνη.

Η Nasa ελπίζει ότι η τεχνολογία λέιζερ

που δοκίμασε θα βελτιώσει τις επικοινωνίες με απομακρυσμένα μέρη του ηλιακού συστήματος.

Ο Taters, του οποίου οι πατούσες παρέμειναν σταθερά στη Γη, ανήκει σε έναν υπάλληλο του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της Nasa (JPL) στην Καλιφόρνια. Το βίντεο μεταφορτώθηκε σε ένα διαστημόπλοιο που εκτοξεύτηκε με τον πύραυλο Falcon Heavy της SpaceX από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα στις 13 Οκτωβρίου και μεταδόθηκε στις 11 Δεκεμβρίου.

«Παρά το γεγονός πως η μετάδοση πραγματοποιήθηκε από απόσταση εκατομμυρίων χιλιομέτρων, το βίντεο μεταδόθηκε πιο γρήγορα από ό,τι θα συνέβαινε με τις περισσότερες ευρυζωνικές συνδέσεις διαδικτύου», δήλωσε ο επικεφαλής ηλεκτρονικών του JPL, Ryan Rogalin.

Το βίντεο ελήφθη από το τηλεσκόπιο Hale στο αστεροσκοπείο Palomar, όπου και «κατέβηκε». Από εκεί, μεταδόθηκε στο JPL και αναπαράχθηκε σε πραγματικό χρόνο. Ο κ. Rogalin δήλωσε ότι η σύνδεση μέσω της οποίας στάλθηκε το βίντεο από το αστεροσκοπείο Palomar στη βάση του JPL ήταν πιο αργή από το «σήμα» που μετέδιδε το κλιπ από το διάστημα. «Το DesignLab του JPL έκανε καταπληκτική δουλειά βοηθώντας μας να παρουσιάσουμε αυτήν την τεχνολογία. Όλοι αγαπούν τον Taters», πρόσθεσε.

Ο Bill Klipstein, υπεύθυνος του προγράμματος επίδειξης στο JPL, δήλωσε ότι το βίντεο - που επικαλύπτεται με γραφικά που δείχνουν τεχνικές πληροφορίες για την αποστολή καθώς και τη φυλή, τον καρδιακό ρυθμό και την ηλικία του Taters - σχεδιάστηκε για να «κάνει αυτό το σημαντικό γεγονός πιο αξιομνημόνευτο».

Το βίντεο είναι διαθέσιμο για παρακολούθηση στο YouTube.

Η δοκιμή της Nasa αποτέλεσε μέρος της αποστολής Deep Space Optical Communications (DSOC) - την πρώτη αποστολή της διαστημικής υπηρεσίας που εξετάζει τις επικοινωνίες που φτάνουν πιο πέρα από τη Γη και τη Σελήνη. Η αποστολή DSOC διερευνά τις τεχνολογίες που μπορούν να μεταφέρουν περιεχόμενο υψηλότερου εύρους ζώνης από τα βάθη του διαστήματος στη Γη, καθώς οι ραδιοσυχνότητες δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον όγκο δεδομένων που απαιτείται για τη μετάδοση μεγαλύτερου αριθμού εικόνων και βίντεο υψηλής ποιότητας σε μεγάλες αποστάσεις.

«Αυτό το επίτευγμα υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να αναπτύξουμε τις οπτικές επικοινωνίες ως βασικό στοιχείο για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών μας για μετάδοση δεδομένων», δήλωσε η αναπληρώτρια διοικητής της Nasa Pam Melroy.

«Η αύξηση του εύρους ζώνης είναι απαραίτητη για την επίτευξη των μελλοντικών στόχων μας στον τομέα της εξερεύνησης και της επιστήμης και προσβλέπουμε στη συνεχή εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας και στη μεταμόρφωση του τρόπου που επικοινωνούμε κατά τη διάρκεια μελλοντικών διαπλανητικών αποστολών».

#NASA #ΜΕΤΑΔΟΣΗ_ΒΙΝΤΕΟ #Διαστημα #γάτα #λέιζερ
Keywords
Αναζητήσεις
nasa-vinteo-gatas-apo-to-diastima-me-technologia-leizer.htm
Τυχαία Θέματα