Mε τον Σάρατζ συναντήθηκε ο Μπορέλ - Τι συζήτησαν

16:47 1/9/2020 - Πηγή: Reporter

Στη Λιβύη βρίσκεται ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, όπου είχε συνάντηση με τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και τόνισε ότι η ΕΕ στηρίζει τη διαδικασία του Βερολίνου και τα μέτρα αποκλιμάκωσης.

Ειδικότερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε σε μήνυμά του στο twitter:

«Συνάντησα τον Πρόεδρο Σάρατζ και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου στην Τρίπολη.

Η Λιβύη

παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον διάλογο και την καθοδηγούμενη από τη Λιβύη πολιτική επίλυση της σύγκρουσης».

Met President Serraj and cabinet members in Tripoli.#Libya remains top priority for EU. We welcome recent ceasefire understanding, and continue to support dialogue and Libyan-led political resolution to conflict.

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) September 1, 2020

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι «έγινε συζήτηση για τρόπους προώθησης της πολιτικής διαδικασίας, την επιστροφή σε συνομιλίες της στρατιωτικής επιτροπής 5 + 5 και την άρση του αποκλεισμού πετρελαίου.

Η ΕΕ στηρίζει σθεναρά τη διαδικασία του Βερολίνου, τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και τα μέτρα αποκλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο όπλων - βασικά στοιχεία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Λιβύη».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο Μπορέλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, που ενημέρωσε σχετικά τους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, ο Μπορέλ ενημέρωσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ για τις αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών την Παρασκευή για την ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία, δίνοντάς του ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ο Μπορέλ εξήγησε στον Τσαβούσογλου πως η Τουρκία θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Ζοζέπ ΜπορέλΦαγιέζ Αλ ΣάρατζΛιβύηΎπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων
Keywords
Τυχαία Θέματα