Ifo: Λιγότερες γερμανικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν αυξήσεις τιμών τους επόμενους μήνες

Λιγότερες γερμανικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές τους σύντομα, συγκριτικά με τις προθέσεις τους τον προηγούμενο μήνα (Νοέμβριο), υποστηρίζει η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Ifo.

Συνολικά για την οικονομία, οι προσδοκίες του ifo για τις τιμές, έπεσαν στους 40,3 πόντους το Δεκέμβριο από 46,2 πόντους το Νοέμβριο. Οι προσδοκίες για τις τιμές σημείωσαν περαιτέρω πτώση στη βιομηχανία και στις κατασκευές- από 53,3 πόντους στους 42 και από 38,4

πόντους στους 28,3.

Ωστόσο αξιοσημείωτα είναι τα δείγματα και στο εμπόριο αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών, εκεί όπου λιγότερες επιχειρήσεις προγραμματίζουν αυξήσεις τιμών. Οι προσδοκίες για τις τιμές έπεσαν από 50,6 πόντους σε 42 πόντους και από 41,4 πόντους σε 38,1.

«Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις στις τιμές παραγωγών και καταναλωτών είναι πιθανό να εξομαλυνθούν σιγά σιγά μέσα στους επόμενους μήνες. Ωστόσο τα επίπεδα του πληθωρισμού θα παραμείνουν υψηλά», ανέφερε ο Timo Wollmershäuser, επικεφαλής ερευνών του Ινστιτούτου.

Οι παραγωγοί τροφίμων είναι εκείνοι που σκοπεύουν να κάνουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές. Οι προσδοκίες για τις τιμές βρίσκονται στους 83,7 πόντους από 94,7 το Νοέμβριο. Στα φαρμακεία και στα παιχνιδοπωλεία οι προσδοκίες για τις τιμές επίσης σημείωσαν πτώση- από 91,4 πόντους στους 72 και από 94,5 στους 77.

Αντίθετα στα καταλύματα, οι περισσότερες επιχειρήσεις προγραμματίζουν αυξήσεις (από 57,1 πόντους στους 63,4). Το ίδιο ισχύει και για τις βιομηχανίες ρουχισμού (από 32,4 πόντους στους 52,9), όπως και στις πωλήσεις χαλιών από 48,2 στους 70,6 πόντους). Μόνο η βιομηχανία χαρτίου σκοπεύει να μειώσει τις τιμές (από -10,8 στους -28,1 πόντους).

Οι προσδοκίες για τις τιμές σε κάθε βιομηχανία

Oι πόντοι για τις προσδοκίες τιμής ifo υποδεικνύουν το ποσοστό των εταιρειών που σκοπεύουν να αυξήσουν τις τιμές ισοζυγίως. Το υπόλοιπο προκύπτει αφαιρώντας το ποσοστό των εταιρειών που θέλουν να μειώσουν τις τιμές τους από το ποσοστό εκείνων που θέλουν να αυξήσουν τις τιμές τους.

Εάν όλες οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα σκόπευαν να αυξήσουν τις τιμές τους, το υπόλοιπο θα ήταν συν 100 μονάδες. Αν όλοι ήθελαν να μειώσουν τις τιμές τους, θα ήταν μείον 100.

Ifoαυξήσεις τιμών προϊόντωνγερμανικές επιχειρήσειςΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα