IOBE: Εξασθένιση του δείκτη προσδοκιών στη βιομηχανία
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία εξασθένισε σημαντικά τον Οκτώβριο, στις 96,5 μονάδες, από 100,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκε έντονα, το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκε οριακά, ενώ το ύψος των αποθεμάτων κλιμακώθηκε.
Πιο αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία απο την έρευνα του ΙΟΒΕ (ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ) προκύπτει ότι:
α) Το ήδη
β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο διατηρείται θετικό και ενισχύεται ήπια στις +7 (από +4) μονάδες, με το 28% (από 22%) των επιχειρήσεων να προβλέπει αύξηση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 22% ( από 17%) μείωσή της.
γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο ενισχύεται ήπια στις +4 μονάδες, με το 18% (από 15%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα.
δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν μικτές τάσεις: οι θετικές προβλέψεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν στις +8 (από +3) μονάδες ενώ αντίθετα οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού ενισχύθηκαν ελαφρά (-34 από -29 μονάδες).
ε) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής υποχώρησαν στους 4,6 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να εξασθενεί στο 76,3%, από 76,8% τον Ιούλιο.
στ) Ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση ισοσκελίστηκε από τις -3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης να ενισχύεται στο 9% (από 6%), αλλά και ένα 9% να αναμένει εκ νέου μείωσή της.
ζ) Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών υποχώρησε οριακά, με το 10% από 13% τον προηγούμενο μήνα, να αναμένει αύξηση τους.
η) Ως προς τους λόγους που παρεμποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, το 35% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η επιχειρηματική λειτουργία του είναι απρόσκοπτη, ενώ από τις υπόλοιπες, το 29% δηλώνει ως σημαντικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης, το 11% την ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού και το 7% άλλους συγκυριακούς λόγους.
θ) Τέλος, στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων εξασθένισαν έναντι του προηγούμενου τριμήνου ως προς την αγορά της ΕΕ (+1απο +11 μον. ο δείκτης), υποχώρησαν ελαφρά ως προς τις λοιπές αγορές (+3 από +11 μον. το ισοζύγιο), ενώ ως προς την εγχώρια αγορά εξασθένισαν σημαντικά (+11 μον. ο δείκτης από +22 μον.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αβεβαιότητα για το οικονομικό περιβάλλον παραμένει, αλλά ηπιότερη, καθώς στην ερώτηση που αφορά στην ευκολία πρόβλεψης της μελλοντικής ανάπτυξης της επιχείρησης, τον Οκτώβριο το 56% των επιχειρήσεων θεώρησαν ότι αυτή μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, έναντι 63% τον Σεπτέμβριο.
Σε επίπεδο βασικών τομέων, ο δείκτης προσδοκιών στα Καταναλωτικά αγαθά υποχώρησε ελαφρά στις 94,8 μονάδες (από 96,2 μον.). Σημειώθηκε μικρή βελτίωση στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς 3-4 μήνες, ενώ παράλληλα οι ήπια αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες εντάθηκαν και τα αποθέματα κλιμακώθηκαν ήπια.
Στα Κεφαλαιουχικά αγαθά ο δείκτης διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 114,7 μονάδες. Η διατήρηση του δείκτη οφείλεται στις ήπια θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς 3-4 μήνες με τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται ήπια και τις παραγγελίες να εξασθενούν σημαντικά.
Αισθητή επιδείνωση παρουσίασε ο δείκτης στα Ενδιάμεσα αγαθά, στις 93,9 (από 101,7) μονάδες, με τις αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να εντείνονται ελαφρά, την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να εξασθενεί ήπια και τα αποθέματα να κινούνται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.
ΙΟΒΕβιομηχανία- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πανελλαδική κινητοποίηση στον τομέα Υγείας στις 2 Νοεμβρίου
- Eurolife FFH: Νέα στρατηγική συνεργασία με τη WelMed
- Τέλη κυκλοφορίας 2024: Αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ - Πληρωμή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου
- Ακίνητα: Έρχεται μεγάλη αλλαγή στις μεταβιβάσεις
- National Offshore Wind Park Development Program
- Επιπλέον 30 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας
- Νέο νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση "Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας"
- Απαγόρευση αλιείας πέστροφας
- Το κοκτέιλ που οδηγεί σε νέα άνοδο πληθωρισμού
- Ανησυχούν για το μέλλον οι νέοι στην Ελλάδα, δεν εμπιστεύονται κυβέρνηση - ΜΜΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter

- Τελευταία Νέα Reporter
- IOBE: Εξασθένιση του δείκτη προσδοκιών στη βιομηχανία
- Θεοχάρης: Το νέο φορολογικό αφήνει στους ελεγκτές τα «μεγάλα ψάρια»
- UBS: Η καινοτομία του ΑΙ δεν κινδυνεύει από τους κανόνες
- ΔΕΗ: Κλείνει εκκρεμότητες 15ετίας για την υπόθεση των λιγνιτών
- Οι απαντήσεις Μητσοτάκη σε Φάμελλο και Ανδρουλάκη
- Ανδρουλάκης: Νομοσχέδιο «φύλλο συκής», με περιτύλιγμα αναξιοκρατίας
- Μητσοτάκης: Τέσσερις λέξεις για τους διοικητές στο Δημόσιο-Οι μισθοί τους
- Ο Σταϊκούρας θα συνοδεύσει στην Κίνα τον Μητσοτάκη-Ποιους θα συναντήσει
- Desquared: Στρατηγική επένδυση από την Deutsche Telekom
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ο Δημήτρης Μωυσιάδης στο Sport24
- Αναβιώνουν τον τυροκομικό σύλλογο Μακεδονίας Θράκης οι μικροί τυροκόμοι για προάσπιση των τιμών γάλακτος και φέτας
- Συνάντηση Μητσοτάκη – Κασσελάκη: Ποια ζητήματα έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
- H Out of the Box λαμβάνει πρώτη την πιστοποίηση CMS
- Tο ευρώ υποχωρεί κατά 0,41%, στα 1,0535 δολάρια
- ΥΠΑΑΤ: Αύξηση 30 εκατ. ευρώ στους πόρους του ΤαΜιΔΑΕ
- ΚΕΟΣΟΕ: Μείωση κατά 2,68% των φετινών αποθεμάτων οίνων και γλευκών
- Κρατική χρηματοδότηση ύψους 3,4 εκατ. ευρώ σε 31 επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων
- Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος 0,10% πάνω από τις 1.190 μονάδες - Κέρδη για ΕΛΠΕ, Τιτάν, ΟΠΑΠ