HELLENiQ ENERGY: Τα επόμενα βήματα ανάπτυξης-Σχέδιο για εξορύξεις και ΑΠΕ

Τους πυλώνες ανάπτυξης HELLENiQ ENERGY περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλός της Ανδρέας Σιαμισιής, μιλώντας χθες μετά τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα 9μήνου, σε αναλυτές. Εξέφρασε, δε, την αισιοδοξία του για την πορεία των αποτελεσμάτων λέγοντας: “Έχουμε υψηλές προσδοκίες και για το τελευταίο τρίμηνο του έτους ενώ αναλόγως θετική θα είναι η εικόνα και του 2023”.

Παράλληλα, δε, με τον “πράσινο” μετασχηματισμό του Ομίλου ο Διευθύνων Σύμβουλος έδωσε στίγμα για την πορεία των ερευνών για τις εξορύξεις.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Σιάμισιης,

τις επόμενες εβδομάδες ξεκινούν οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στα δυο θαλάσσια οικόπεδα («Κυπαρισσιακός Κόλπος» και «Ιόνιο»), σε συνέχεια των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών που έλαβαν χώρα στις αρχές του έτους. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται η «τελική ερμηνεία» των ευρημάτων των 2D ερευνών και η διαδικασία προχωρά «πολύ καλά».

Η εκκίνηση του δεύτερου γύρου σεισμικών ερευνών στα δυο θαλάσσια μπλοκ του Ιουνίου σημαίνει ότι στο εγγύς μέλλον θα «τρέχουν» έρευνες σε πέντε οικόπεδα ταυτόχρονα, αφού χθες ξεκίνησαν επισήμως και οι σεισμικές έρευνες στα δυο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» από την κοινοπραξία της Exxon Mobil με την Helleniq Energy, ενώ εδώ και λίγες μέρες σε εξέλιξη βρίσκονται και οι τρισδιάστατες έρευνες που διενεργεί η Energean στο «μπλοκ 2» στο Ιόνιο, στα όρια της ΑΟΖ Ελλάδας -Ιταλίας.

Οι ΑΠΕ

Παράλληλα με γοργά βήματα προχωρά ο μετασχηματισμός των πρώην ΕΛΠΕ. Ήδη, η «πράσινη» εγκατεστημένη ισχύς της Helleniq Energy στο τέλος Σεπτεμβρίου ανήλθε σε 341 MW (από μόλις 26 MW ένα χρόνο πριν), καθώς στο mega-φωτοβολταϊκό της Κοζάνης ετέθη σε λειτουργία την άνοιξη ενώ ήρθαν να προστεθούν τα αιολικά πάρκα 55 MW που εξαγοράστηκαν το καλοκαίρι. Ο ετησιοποιημένος ρυθμός παραγωγής EBITDA ήδη προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ (από μόλις 2 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν) και στόχος είναι η ταχεία μεγέθυνση των μεγεθών αυτών μέσα από την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου εν λειτουργία σε 1 GW έως το 2026 και σε πάνω από 2 GW έως το 2030. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω οργανικής ανάπτυξης, αλλά και μέσω εξαγορών.

H Helleniq Energy αποκάλυψε βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την άμεση αύξηση του δυναμικού της με νέες εξαγορές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ανδρέα Σιάμισιη να υπονοεί εμμέσως πλην σαφώς ότι επίκεινται ανανεώσεις κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την παρουσίαση των ανακοινώσεων εννεαμήνου.

O κ. Σιάμισιης στάθηκε ιδιαίτερα στο άλμα των επενδυτικών δαπανών στο εννεάμηνο (214 εκατ. ευρώ από 83 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν) -με τη μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται στις ΑΠΕ- καθώς και στην ισχυροποίηση του ισολογισμού της Helleniq Energy: Και τούτο διότι οι αυξημένες λειτουργικές ταμειακές ροές και τα έσοδα 266 εκατ. ευρώ που εισέρευσαν στο ταμείο από την πώληση του μεριδίου 35% που κατείχε στη ΔΕΠΑ Υποδομών οδήγησαν στη μείωση του καθαρού δανεισμού σε ετήσια βάση κατά 500 εκατ. ευρώ, (στα 1,58 δις. ευρώ) και στην υποχώρηση του δείκτη μόχλευσης.

Οι έκτακτοι φόροι

Ο CEO του Ομίλου τόνισε επίσης ότι στα μεγέθη εννεαμήνου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την έκτακτη εισφορά στα κέρδη των ομίλων διύλισης, καθώς δεν έχουν ακόμα εξειδικευθεί επαρκώς οι προβλέψεις του Κανονισμού της ΕΕ που ψηφίστηκε πρόσφατα. Αντιθέτως, έχει αναληφθεί πρόβλεψη ύψους 18 εκατ. ευρώ για τα «παλαιά» υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που αντιστοιχεί στο μερίδιο της Elpedison. Ο επικεφαλής της Helleniq Energy δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών και θα επηρεάσει τις ταμειακές ροές.

Τέλος, έκανε λόγο για επαναξιολόγηση των στρατηγικών επιλογών αναφορικά με τη συμμετοχή 35% στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της τελευταίας «δεν πάει πουθενά», όπως χαρακτηριστικά είπε.

HELLENIQ ENERGYεξορύξειςΑνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Keywords
Τυχαία Θέματα