Google και Κομισιόν θα διαμορφώσουν σύμφωνο για την τεχνητή νοημοσύνη

Ένα εθελοντικό σύμφωνο όσον αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη θα διαμορφώσουν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η μητρική της Google, Alphabet, όπως σημείωσε νωρίτερα σήμερα (24/5) ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς, Τιερί Μπρετόν.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον CEO του μητρικού ομίλου της Google, Σουντάρ Πιτσάι, ο ίδιος σημείωσε: «Ο Σουντάρ και εγώ συμφωνήσαμε πως δεν έχουμε

τα περιθώρια να περιμένουμε έως ότου ο κανονισμός για το AI τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, οπότε θα δουλεύουμε μαζί αλλά και με τους άλλους παραγωγούς τεχνητής νοημοσύνης με στόχο να δημιουργήσουμε ήδη ένα σύμφωνο για τον κλάδο του ΑΙ σε εθελοντική βάση».

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξέφρασε την ανάγκη, τόσο τα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και τους νομοθέτες της Ευρωβουλής, να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη μελέτη και επεξεργασία των κανόνων που έχει προτείνει η Κομισιόν για τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, ιδανικά μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να καθορίσουν από κοινού μια σειρά ελάχιστων προδιαγραφών που θα ισχύσουν μέχρι να διαμορφωθεί η τελική νομοθεσία.

Ωστόσο, η ίδια προειδοποίησε ότι, ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση, ο Νόμος ΑΙ δεν θα εφαρμοστεί σε λιγότερο από ένα με δύο χρόνια κάτι που σημαίνει ότι «χρειαζόμαστε κάτι για να γεφυρώσουμε αυτή την περίοδο».

Από την πλευρά της, σε συνέντευξη της η γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), Έσθερ Λιντς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή που ελλοχεύει από την νέα αυτή τεχνολογία για τους εργαζόμενους επισημαίνοντας πως «ουδείς εργαζόμενος δεν θα πρέπει να υπόκειται στη βούληση μιας μηχανής». Ζήτησε δε, τη θεσμοθέτηση κανόνων που θα καθιστούν βέβαιο ότι οι άνθρωποι θα είναι αυτοί που θα έχουν τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης, όχι μόνο για να μην χαθούν θέσεις εργασίας αλλά και για λόγους ασφαλείας.

«Καμπανάκι» από τον πρώην CEO της Google, Έρικ Σμιντ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην CEO του τεχνολογικού κολοσσού, σημείωσε σήμερα ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εγκυμονεί «υπαρξιακούς κινδύνους».

«Ο υπαρξιακός κίνδυνος ορίζεται συλλογικά, όταν για παράδειγμα πάρα πολλοί άνθρωποι βλάπτονται ή σκοτώνονται από μια κατάσταση ή ένα καθεστώς», υπογράμμισε.

«Υπάρχουν σενάρια όπου αυτά τα συστήματα θα είναι σε θέση να βρουν νέα zero-day exploits σε ζητήματα στον κυβερνοχώρο ή να ανακαλύψουν νέα είδη βιολογίας. Τώρα, αυτό είναι στην σφαίρα του φαντασιακού σήμερα, αλλά αυτή η συλλογιστική είναι αληθινή. Και όταν συμβεί αυτό, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτά τα πράγματα δεν θα χρησιμοποιούνται από σατανικούς ανθρώπους», υπογράμμισε.

ΚΟΜΙΣΙΟΝGoogleτεχνητή νοημοσύνηΣύμφωνοAlphabet
Keywords
Αναζητήσεις
google-kai-komision-tha-diamorfosoun-symfono-gia-tin-techniti-noimosyni.htm
Τυχαία Θέματα