Goldman Sachs: Τι φέρνει η επενδυτική βαθμίδα για τις τράπεζες

Τον αντίκτυπο, που θα έχει για τις ελληνικές τράπεζες, η αναβάθμιση της χώρας στο investment grade (επενδυτική βαθμίδα) από την DBRS, σκιαγραφεί με σημερινό (11/9) report η Goldman Sachs. Παράλληλα, οι αναλυτές στρέφουν την προσοχή τους στις επόμενες αξιολογήσεις από την Standard & Poor's και τη Fitch, οι οποίες διατηρούν αμφότερες την Ελλάδα

ένα «σκαλοπάτι» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Όπως αναφέρει η Goldman, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τη DBRS μαζί με οποιαδήποτε άλλη αναβάθμιση μπορεί να επιτρέψει στις τράπεζες να κινηθούν προς μια φθηνότερη χρηματοδότηση, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό ως προς τις μελλοντικές εκδόσεις επιλέξιμων ομολόγων MREL των ελληνικών τραπεζών.

«Η DBRS Morningstar αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις σε ξένο και τοπικό νόμισμα από R-3 σε R-2 (μεσαία)», αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οίκου, ο οποίος προσθέτει: «Οι επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι θετικές. Αναμένουμε οι επόμενες αναθεωρήσεις από την S&P και τη Fitch να αποτελέσουν σημαντικούς καταλύτες. Τυχόν αναβαθμίσεις μπορεί να προκαλέσουν την ένταξη της Ελλάδας σε δείκτες ομολόγων. Η διαφορά των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά και τα ιταλικά μειώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, αντανακλώντας τη βελτιωμένη πορεία του δημόσιου χρέους και την εμπιστοσύνη της αγοράς ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει ξανά το καθεστώς investment grade (IG)».

«Κατά το τελευταίο κλείσιμο, τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονταν στο 4% περίπου που σημαίνει ήδη χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τα ιταλικά 10ετή BTPs σε 4,3%. Σημειώνουμε ωστόσο ότι η συμπίεση των περιθωρίων απόδοσης των εταιρικών ομολόγων των ελληνικών τραπεζών έχει μείνει πίσω σε σχέση με τα κρατικά τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω χαμηλότερης ρευστότητας. Η ανακοινωθείσα αναβάθμιση του καθεστώτος αξιολόγησης του δημοσίου από την DBRS μαζί με οποιεσδήποτε άλλες αναβαθμίσεις, μπορεί να επιτρέψει φθηνότερη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τα νέα σχέδια έκδοσης MREL των ελληνικών τραπεζών, κατά την άποψή μας», καταλήγει η Goldman Sachs.

Goldman SachsDBRS MorningstarMRELinvestment gradeΟΜΟΛΟΓΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα