Με κέρδη αφομοιώνει την επενδυτική βαθμίδα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με κέρδη ξεκινάει την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας χάρη στον οίκο DBRS, την Παρασκευή.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει κατά 0,56% στις 1.266,75 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ.

Ακόμα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE καταγράφει «άλμα» κατά 1,05% στις 3.085,02 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κινείται ακόμα υψηλότερα κατά 1,52% στις 1.007,43 μονάδες.

Μπορεί λοιπόν το ελληνικό χρηματιστήριο να συνταράσσεται εδώ και μέρες και λόγω των καταστροφικών

φυσικών φαινομένων και εξαιτίας των διεθνών ανησυχιών για νέες αυξήσεις επιτοκίων, ωστόσο η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά από εδώ και στο εξής.

Και αυτό γιατί εξασφαλίζεται φτηνότερος δανεισμός, βελτιωμένη ρευστότητα, αξιοπιστία και μεγαλύτερη σταθερότητα, αλλά και προσέλκυση νέων επενδυτών, εγχώριων και ξένων, ενώ και οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν περισσότερα επενδυτικά projects.

Μάλιστα, σε έκθεση της Eurobank Equities, οι επενδυτές καλούνται να παραμείνουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς τα καλύτερα είναι μπροστά.

«Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα είναι ένας καταλύτης που δεν έχει εξαντλήσει την πορεία του» αναφέρεται, χαρακτηριστικά.

Οι κορυφαίες επιλογές (top picks) της Eurobank Equities από το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι ένα μείγμα ποιοτικών ονομάτων με υψηλή ορατότητα κερδών και ταμειακές αποδόσεις, όπως οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Jumbo και Mytilineos, που συμπληρώνονται περαιτέρω από μετοχές υψηλότερου βήτα σε χαμηλή αποτίμηση, όπως η ΔΕΗ και η Τράπεζα Πειραιώς.

Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να συντηρηθεί μια υπέρμετρη αισιοδοξία, καθώς οι ανυπολόγιστες ζημιές που προκλήθηκαν στη χώρα μας από τις φονικές πυρκαγιές και πλημμύρες, θα έχουν σημαντικότατο κόστος αποκατάστασης, ενώ έχει πληγεί και η πρωτογενής παραγωγή, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά το επόμενο διάστημα.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Με ήπια άνοδο ολοκλήρωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου την Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να αποφεύγουν την πτώση σε επίπεδο 4ημέρου (ήταν κλειστή τη Δευτέρα η Wall Street λόγω Labor Day).

Από την άλλη, διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες των χρηματιστηρίων Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με τους επενδυτές να αναμένουν σημαντικά οικονομικά δεδομένα από τις μεγάλες οικονομίες που ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα
Τέλος, στα «πράσινα» διαπραγματεύονται οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης της Δευτέρας (11/9).Το ταμπλό στο Χ.Α

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές με την ΑLPHA BANK να βρίσκεται στο +2,54%, την ΕΤΕ (+2,86%), τη EUROBANK (+0,80%) και την ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+2,00%).

Κέρδη σημειώνουν επίσης οι μετοχές της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,40%), της ΔΕΗ (+1,61%), της COCA COLA (+1,70%), της JUMBO (+1,16%), της ΜΥΤΙΛHNAIOΣ (+2,56%) και του ΟΠΑΠ (+2,08%).

Αντίθετα πτωτικά κινούνται οι μετοχές της ΑΝΕΚ (-1,56%), του ΟΛΘ (-1,24%), του ΟΛΠ (-0,68%), του ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,23%) και της ΙΝΤΡΑΛΟΤ (-3,70%).

Δείτε τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και τη μεγαλύτερη πτώση ΕΔΩ.

επενδυτική βαθμίδαΧρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός ΔείκτηςμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα